Kas-Pin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kas-pin on hankasalmelaisen Kaarlo Valkosen esittelemä suomalainen taistelulaji, joka yhdistää puukkotekniikoita ja itämaisia taistelutekniikoita.[1] Lajilla on Valkosen mukaan pitkä historia, mutta sen alkuperästä ja muusta historiasta ei ole tuotu julkisuuteen muuta kuin Valkosen kertomukset.lähde?

Tarinat lajin historiasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valkosen kertomien tarinoiden mukaan kas-pin-taistelutaito on kulkenut Valkosen suvussa vuosisatoja, yli 30 sukupolven ajan.lähde?

Kas-pinin kerrotaan saaneen nimensä Kasi-nimisestä kalliosta, jolla taitoa harjoiteltiin. Toinen annettu selitys nimen historialle on puukkoharjoituksissa syntyvästä kahdeksikon muotoisesta liikeradasta. Kaspin on myös sukunimi.

Kaarlo Valkosen kotipaikkakunnalla näihin tarinoihin suhtaudutaan epäilevästi[1], eikä niille olekaan esitetty muuta lähdettä kuin Kaarlo Valkosen kertomukset.

Perustietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kas-pin lähtee itsepuolustuslajien valtavirrasta poiketen aseharjoituksena. Perusaseena käytetään puukkoa ja aseeton taistelu opitaan siinä sivussa. Lajiin kuuluu myös Riihioppi, joka on pimeässä taistelun harjoittamista. Lisäksi lajissa pystyy erikoistumaan useisiin aseisiin.

Taistelussa pyritään vastustajan lukitsemiseen mahdollisimman nopeasti ja suoraviivaisesti.

Pääteemoja on neljä: Hermot, Hipaisu, Enkelin kosketus ja Näkymätön käsi (enkelin kosketusta ja näkymätöntä kättä ei kukaan voi toiselle opettaa, vaan ne tulevat ajan kanssa ja harjoittelun kautta).

Aseet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kas-pinissa käytettäviä aseita ovat muun muassa:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Tosi tarina: Viimeinen soturi – YLE TV1, Tiistai 16.9.2008 klo 20.00 (ohjelman esittely YLE:n sivuilla)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.