Titaanien sota (manga)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Titaanien sota
Genre fantasia, tragedia, dystopia, toiminta
Manga
Tekijä Hajime Isayama
Julkaisija Japani Kōdansha
Suomi Sangatsu Manga
Sarjajulkaisulehti Japani Bessatsu Shōnen Magazine
Ensimmäinen painatus 9. syyskuuta 2009 – 9. huhtikuuta 2021
Kirjojen lukumäärä 34
TV-anime
Ohjaaja Tetsurō Araki (kaudet 1-3)
Masashi Koizuka (kaudet 2-3) Yūichirō Hayashi (kausi 4)
Studio Wit Studio (kaudet 1-3)
Production I.G
MAPPA (kausi 4)
Lähetyskanavat MBS TV (jaksot 1-37)
NHK General TV (jaksot 38-75)
Alkuperäinen lähetyskierros 6. huhtikuuta 2013
Jaksojen määrä 88 + 8 OVA

Titaanien sota (jap. 進撃の巨人, Shingeki no kyojin, engl. Attack on Titan) on japanilainen mangasarja, jonka on käsikirjoittanut ja piirtänyt Hajime Isayama. Tarina sijoittuu fantasiamaailmaan, jossa ihmisiä syövät titaanit ovat ajaneet ihmiskunnan sukupuuton partaalle ja jäljellä olevat ihmiset asuvat muurien suojissa. Tarina keskittyy kolmeen nuoreen, jotka liittyvät titaaneja vastaan taistelevaan armeijaan titaanien hyökättyä heidän kotikaupunkiinsa. Sarjan pohjalta on tehty myös samanniminen animesarja ja näytelmäelokuva.

Sarjakuvaa julkaistiin Kōdanshan Bessatsu Shōnen Magazinessa vuoden 2009 syyskuusta lähtien, kunnes se vuoden 2021 huhtikuussa päättyi. Sarjakuvasta koostettuja pokkareita ilmestyi kaiken kaikkiaan 34 kappaletta[1]. Suomeksi sarjakuvaa on julkaissut Sangatsu Manga vuodesta 2015. Titaanien sodan maailmaan sijoittuvat myös spin-off-sarjakuvat Shingeki! Kyojinchūgakkō ja Kui naki sentaku sekä Before the Fall ja Kakuzetsutoshi no joō -romaanit, joista ensimmäisestä on tehty myös sarjakuvaversio.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarina sijoittuu fantasiamaailmaan, jossa ihmiset asuvat muurien suojissa titaanien vallattua maailman. Titaanit ilmestyivät 100 vuotta sitten, eivätkä ihmiset tiedä mistä ne ovat tulleet. Moni muurien suojassa elänyt ihminen ei ole koskaan edes nähnyt elävää titaania. Eräänä päivänä ulommalle muurille kuitenkin ilmestyy 60-metrinen kolossaalititaani ja pienempi haarniskatitaani, jotka murtavat muurin. Päähenkilö Eren Yeager näkee titaanin syövän äitinsä. Eren ja hänen ystävänsä Mikasa ja Armin pelastuvat ja liittyvät armeijaan päästäkseen taistelemaan titaaneja vastaan. Eren ystävineen päätyy lopulta erikoisjoukkoihin, joita johtaa kapteeni Levi Ackerman. Armeijan komentajana toimii Erwin Smith, joka haluaa palavasti selvittää, mitä titaanit ovat ja mistä ne ovat tulleet. Kun paljastuu, että Eren on ihminen, joka pystyy muuttumaan titaaniksi, alkavat titaanien mysteerit vähitellen avautua.

Sarjan keskeisimmät hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eren Yeager (エレン・イェーガー Eren Yēgā)
Eren Yeager on sarjan päähahmo. Eren näkee titaanin syövän äitinsä silmiensä edessä, minkä vuoksi hän haluaa tuhota kaikki titaanit maan päältä. Hänellä on myös pakkomielle päästä muurien ulkopuolelle vapauteen tutkimaan maailmaa, joka ihmisiltä vietiin. Erenin isä katoaa salaperäisesti kun titaanien hyökkäys alkaa, mutta vaikuttaa tietävän titaaneista paljonkin. Erenin päätehtävä on päästä takaisin lapsuudenkotiinsa, jonne hänen isänsä on kätkenyt tietoja titaanien alkuperästä. Kun paljastuu, että Eren pystyy muuttumaan titaaniksi, tulee hänestä ihmiskunnan valttikortti.
Mikasa Ackerman (ミカサ・アッカーマン Mikasa Akkāman)
Mikasa on Erenin perheeseen huostaanotettu tyttö, jonka vanhemmat surmattiin ennen titaanien hyökkäystä ja joka olisi myyty ihmiskaupassa, ellei Eren olisi pelastanut häntä. Kuninkaallisen Ackerman henkivartiasuvun geenit antavat Mikasalle yli-luonnolliset taistelukyvyt, sekä synnynnäiset tappajan vaistot, minkä takia hän on yksi ihmiskunnan parhaista taistelijoista.[2] Hän on vaistoistaan huolimatta yleensä hyvin hillitty, mutta on rakastunut Ereniin ja puolustaa tätä tarvittaessa raivoisasti. Mikasa on kaukaista sukua Levi Ackermanille.
Armin Arlert (アルミン・アルレルト Arumin Arureruto)
Armin on Erenin ja Mikasan lapsuudenystävä. Armin on aina halunnut Erenin kanssa muurien ulkopuolelle. Hänen unelmansa on nähdä meri, josta hän on lukenut kielletyistä kirjoista. Armin on hyvin älykäs poika, mutta epävarma itsestään. Tarinan edetessä hän saa kuitenkin lisää itseluottamusta ja oppii hyödyntämään kykyjään.
Erwin Smith (エルヴィン・スミス Eruvin Sumisu)
Erwin Smith on tiedustelujoukkojen 13. komentaja. Hän on uudistanut joukkojen toimintatapoja ja hänen aikanaan titaanien salat ovat viimein alkaneet paljastua. Erwinin isä oli peruskoulun opettaja, joka murhattiin hämärissä olosuhteissa, sen jälkeen kun hän oli jakanut salaista tietoa titaaneista koulun oppilaille, Erwinin ollessa vasta lapsi. Erwin on aina tuntenut syyllisyyttä tämän kuolemasta, koska uskoo olevansa osasyynä siihen miksi hänen isänsä jäi salaisista opetuksistaan kiinni.[3] Tämä selittää sen miksi Erwinillä on pakkomielle tietää, mitä muurien ulkopuolella on ja mistä titaanit ovat tulleet. Erwin on valmis menemään unelmiensa vuoksi hyvin pitkälle. Hän on jopa valmis uhraamaan sotilaiden lisäksi siviilit totuuden löytämiseksi.[4] Erwin tunnetaan yhtenä sarjan älykkäimmistä hahmoista,[5] vaikkakin hänen taktikoitaan kuvaillaan usein uhkapeleiksi.
Levi Ackerman (リヴァイ・アッカーマン Rivai Akkāman)
Levi on erikoisjoukkojen kapteeni ja tiedustelujoukkojen komentajan Erwinin oikea käsi. Mikasan lisäksi myös Levi kuuluu Ackermanien henkivartijasukuun, joka selittää hänen yliluonnolliset taistelukyvyt. Tämän takia Erwin lähettääkin Levin usein tappaamaan kaikista voimakkaimmat titaanit, joita normaalit ihmiset eivät pysty tappamaan. Levillä on erikoisjoukoissa oma perusyksikkö, jonka jäsenet Levi on kouluttanut henkilökohtaisesti erityisen voimakkaiden titaanien tappamiseen. Levin tarinat kertoo, kuinka Erwin ja Levi tapasivat ja kuinka Levi päätyi seuraamaan Erwiniä, vaikka hänen alkuperäinen tarkoituksensa oli Erwinin tappaminen. Levi on orpo, joka ei tuntenut isäänsä ja äiti oli prostituoitu. Hänen äitinsä kuoleman jälkeen nälkiintyneen Levin eno, Kenny Ackerman, sattui paikalle ja hoiti sekä koulutti muutamia vuosia siskonpoikaansa. Levi eli lapsuutensa maanalaisessa kaupungissa, jossa oli tunnetusti hyvin huonot elinolot, ja täten Leville kehittyi myöhemmin pakkomielle hygieniaan ja kasarmien puhtaana pitämiseen. Levi ei anna tunteidensa mennä työnsä edelle ja hänet tunnetaankin erityisesti hänen kylmästä, ja suoraviivaisesta persoonastaan, mutta tästä huolimatta Levi vihaa ylimääräistä tappamista ja alaistensa menettämistä titaaneille.[6]
Krista Lenz (クリスタ・レンズ Kurisuta Renzu)
Oikea nimi: Historia Reiss (ヒストリア・レイス Hisutoria Reisu) on mysteerinen tyttö joka pienestä koostaan huolimatta kouluttautuu armeijaan samaan aikaan Erenin ja tämän ystävien kanssa. Komppanian sotilaat kutsuvat häntä usein enkeliksi, tai jumalattareiksi, sillä sotilastoverit jatkuvasti ihastuvat hänen ulkomuotoon ja kilttiin persoonaan. Hän on aluksi vain pienessä osassa sarjan tarinaa, kunnes Erwin saa tietää hänen olevan todellisuudessa sukua koko ihmiskunnan korkea-arvoisimmalle kuningassuvulle, josta Historia joutui pakenemaan salamurhan pelossa.[7] Hänen sukunsa arvoitukset saattavat tuoda vastauksia tiaanien mysteereille, joten lopulta Erwin alkaa pitää Historiaa melkein yhtä tärkeässä asemassa hänen suunnitelmiaan, kuin Ereniäkin.

Manga[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Titaanien sota ilmestyi Kōdanshan Bessatsu shōnen magazinessa syyskuusta 2009. Alun perin sarjasta piti tulla 20 pokkarin pituinen[8], mutta lopulta pokkareita tulikin 34.[1] Titaanien sodan spin-off-mangasarjoista kaksi on julkaistu suomeksi: Kui naki sentaku nimellä Titaanien sota: Levin tarina ja Attack on Titan: Lost Girls nimellä Titaanien sota: Lost Girls.[9] Levin tarina kertoo Levin ja Erwinin kohtaamisesta ennen sarjan tapahtumien alkua. Sen on käsikirjoittanut Gun Snark ja piirtänyt Hikaru Suruga. Lost Girls kertoo tarinoita Mikasasta ja Anniesta. Se on manga-adaptaatio Hiroshi Sekon light novel -sarjasta ja sen on piirtänyt ja käsikirjoittanut Ryoosuke Fuji.

Anime[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Titaanien sota (anime)

Titaanien sodasta on tehty myös mangaan perustuva samanniminen animesarja. Telesiviosarjassa on neljä tuotantokautta. Menestynyttä sarjaa pidetään yhtenä maailman suosituimmista,[10][11][12] ja se onkin voittanut lukuisia eri palkintoja.[13][14]

Animen IMDb-arvostelu on 9,0[15] ja Rotten Tomatoes -arvosana 95 %.[16]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Attack on Titan 34 penguinrandomhouse.com. Viitattu 7.8.2021.
 2. McCarthy Ryan: Attack on Titan: What Was the Point of Kenny, Anyway? CBR. 17.7.2021. CBR. ”Ackermans were once a family of warriors who protected the King. Ackermans are able to manifest the strength of Titans in human form, explaining why Kenny, Levi, and Mikasa are much more capable warriors than the average human.” Viitattu 9.1.2022.
 3. Moroca Alexandra: Attack On Titan: Erwin's 10 Biggest Failures CBR. 6.9.2021. CBR. ”When Erwin is a child, he asks a question in his father's class. His father doesn't immediately answer, but in private, he explains he has a theory-- that the king altered his subjects' memories. Erwin recklessly shares the information with other children. When the Military Police hear about it, they have Erwin's father killed. Erwin realizes that his father's theory must have been at least in part correct and dedicates his life to atoning for his foolishness.” Viitattu 9.1.2022.
 4. Penber Rei: Attack On Titan: 10 Details About Erwin Smith You Didn’t Know 14.2.2020. CBR. ”he was also responsible for the death of nearly 100 people of the Stohess district in Wall Sheena, taking full responsibility for the deaths caused by the Titan rampage.” Viitattu 9.1.2022.
 5. Penber Rei: Attack On Titan: 10 Details About Erwin Smith You Didn’t Know CBR. 14.2.2020. CBR. ”Erwin is extremely smart, and thus scores a 10/10 when it comes to wits and initiative.” Viitattu 9.1.2022.
 6. Mittal Sarika: Attack On Titan: 10 Manga-Only Facts About Levi CBR. 12.9.2020. CBR. Viitattu 9.1.2022.
 7. Penber Rei: Attack On Titan: 10 Things You Didn't Know About Historia CBR. 26.12.2019. CBR. Viitattu 9.1.2022.
 8. Attack on Titan Creator Aims to End Manga in 20 Volumes Anime News Network. Viitattu 3.10.2017.
 9. Titaanien sota: Lost Girls Sangastu Mangalta Animelehti. Arkistoitu 3.10.2017. Viitattu 3.10.2017.
 10. Top 10 Best Anime Series Of All-Time Fortress of Solitude. 21.2.2021. Viitattu 19.8.2021. (englanniksi)
 11. The Best Anime Series Of All Time Ranker. Viitattu 19.8.2021. (englanniksi)
 12. Attack on Titan Is Currently the Most Popular Show in the United States CBR. 12.2.2021. Viitattu 19.8.2021. (englanniksi)
 13. Announcement of The Tokyo Anime Award Festival 2014 Anime Of The Year Winning Programs And Winners. | TOKYO ANIME AWARD FESTIVAL 2022 animefestival.jp. Viitattu 19.8.2021.
 14. Fate/Apocrypha, Sword Art Online Movie Win Top Newtype Anime Awards Anime News Network. Viitattu 19.8.2021. (englanniksi)
 15. Attack on Titan - IMDb IMDb. Viitattu 19.08.2021.
 16. Attack on Titan - Rotten Tomatoes Rotten Tomatoes. Viitattu 19.08.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]