Tiikeriahvenet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tiikeriahvenet
Tiikeriahven (Terapon jarbua)
Tiikeriahven (Terapon jarbua)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Percoidei
Heimo: Tiikeriahvenet
Terapontidae
Richardson, 1842
Katso myös

  Tiikeriahvenet Wikispeciesissä
  Tiikeriahvenet Commonsissa

Tiikeriahvenet (Terapontidae) on ahvenkaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan indopasifiselta merialueelta ja makeista vesistä Australiasta ja Uudesta-Guineasta.

Lajit ja anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiikeriahveneten heimoon kuuluu 16 sukua ja lähteestä riippuen 45–48 lajia. Ruumiinrakenteeltaan ne ovat litteähköjä ja muistuttavat ahventen heimon lajeja. Heimon laji ovat keskikokoisia kaloja ja niiden maksimipituus vaihtelee tyypillisesti 35–80 cm:n välillä. Selkäeviä tiikeriahvenilla on yksi ja sen etuosa on piikikäs. Peräevässä on kolme terävää piikkiä. Eräät heimon kaloista voivat tuottaa uimarakollaan ja lihaksillaan murisevia ääniä. Väriltään tiikeriahvenet ovat tyypillisimmin hopeanharmaita ja niiden ruumissa on tyypillisesti tummempia poikkiraitoja. Myös evät ovat usein raitaiset.[1][2][3][4]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa tiikeriahventen heimon lajeista eli 33 lajia elää makeissa vesissä Australiassa ja Uudessa-Guineassa. Tyynessämeressä ja Intian valtameressä elävien lajien levinneisyysalue ulottuu Afrikan itärannikolta Japaniin, Fidžille ja Samoalle. Mereiset lajit elävät lähellä rannikkoa ja niitä tavataan myös murtovesistä. Kalojen ravintoa ovat levät, pienemmät kalat sekä hyönteiset ja muut selkärangattomat eläimet. Monet tiikeriahvenlajeista ovat hyviä ruokakaloja.[1][2][3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Nelson, Joseph S.: Fishes of the world, s. 345. Chichester: John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 28.02.2012). (englanniksi)
  2. a b Family Terapontidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 28.2.2012. (englanniksi)
  3. a b Tim M. Berra: Freshwater Fish Distribution, s. 432. University of Chicago Press, 2007. ISBN 9780226044422. Teoksen verkkoversio (viitattu 28.02.2012). (englanniksi)
  4. a b Family Terapontidae (PDF) FAO. Viitattu 28.02.2012. (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.