Tiibetiläinen kuolleiden kirja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tiibettiläinen kuolleiden kirja. 1800-luku

Tiibetiläinen kuolleiden kirja tai 'Suuri kuulemisen tuoma vapautuminen bardossa' eli 'Bardo Thodol' on vanha tiibetiläinen teksti, joka kuvailee ihmisen kokemuksia kuoleman jälkeen. Kuolleiden kirja on tiibetiläisen buddhalaisuuden klassinen teksti, jota on perinteisesti luettu ääneen kuoleville tai vasta kuolleille, jotta nämä saavuttaisivat vapautuksen.

Tiibetiläisen käsityksen mukaan mieli harhailee kuoltuaan bardossa eli 'välitilassa', kunnes valitsee jonkun mahdollisista syntymistä. Kuolleiden kirjan tarkoitus on opastaa ja rohkaista harhailevaa mieltä kohti mahdollisimman hyvää jälleensyntymää, joka voi tapahtua ihmisten maailmaa ylemmälle tasolle, mutta suotavinta on syntymä ihmisten maailmaan, koska buddhalaisen käsityksen mukaan kallisarvoinen ihmiselämä on ainoa tila, jossa mieltä voi kehittää kohti lopullista valaistumista. Jälleensyntymä on mahdollinen myös eläinten tai alempien henkien maailmaan. Bardotilassa mielen uskotaan kohtaavan edellisten elämien aikana tehtyjen tekojen aiheuttamia mielentiloja, jotka teoista riippuen ovat usein hyvin pelottavia ja kauhistuttavia. Hyvien tekojen seurauksena bardotilan aikana voi kokea myös rauhoittavia mielentiloja. Sielu ja sielunvaellus käsitteitä ei buddhalaisuudessa käytetä, vaikka nämä usein esiintyvät länsimaisiin kieliin käännetyissä teksteissä.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tiibetiläinen kuolleidenkirja. Guru Rinpochen ’Suuri Kuulemisen Tuoma Vapautuminen Bardossa’ Karma Lingpan mukaan. Tiibetin kielestä kääntäneet ja selityksin varustaneet Francesca Fremantle ja Chögyam Trungpa. Englanninkielisestä laitoksesta The Tibetian book of the dead suomentanut Ilkka Tanner. Helsinki: WSOY, 1979 (3. painos 2005). ISBN 951-0-09055-7.
  • Sogyal Rinpoche - Tiibetiläinen kirja elämästä ja kuolemasta, Otava 2004. ISBN 951-1-19319-8

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kuolleiden kirja, muinaisten egyptiläisten kuolemanjälkeistä elämää kuvaava teksti

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.