Tietoyhteiskuntapuolue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tietoyhteiskuntapuolue (TYP) oli 4. helmikuuta 2006 perustettu yhdistys, jonka tavoitteena oli suoremman demokratian ja tietoyhteiskunnallisten painotuksien esiin nostamisen politiikassa, sekä paikka eduskuntavaaleissa 2007.[1] Yhdistys päätti lopettaa toimintansa syyskokouksessaan 15.12.2007. [2]

Järjestön perustamisen yhtenä motivaattorina oli kun Ruotsissa perustettiin Piraattipuolue, sillä se osoitti motivoi perustajajäseniä aktivoitumaan politiikkaan sen ulkopuolelta. Osalla perustajajäsenistä oli työ- tai opiskelijataustaa tietotekniikkaan liittyvistä aihepiireistä. Tietoyhteiskuntapuolueen tarkoitus ei ollut kuitenkaan sama kuin Ruotsin Piraattipuolueella, vaan Tietoyhteiskuntapuolueen kivijalan muodostivat neljä perusperiaatetta: koulutus, avoimuus, tietoyhteiskunta ja sen edistäminen, sekä sananvapaus ja yksilön oikeudet. Yhtenä vaikuttimista puolueen perustamiselle oli Suomen tekijänoikeus- ja rikoslain muutos, jota puhekielessä kutsuttiin Lex Karpelaksi. Ruotsin ja myöhemmin Suomen Piraattipuolueilla ei ollut juurikaan yhtä laajaa arvopohjaa, kuin Tietoyhteiskuntapuolueella oli tarkoitus olla myös perustamispöytäkirjojen valossa. Vaikka tekijänoikeudet ja varsinkin Lex Karpela olivat perustamisen aikaan merkittäviä vaikuttimia Tietoyhteiskuntapuolueen synnyssä, oli perustajilla kuitenkin heti alussa ymmärrys, että "yhden asian puolueena" ei olisi realistisia mahdollisuuksia edetä eduskuntaan, joten perustajajäsenillä oli selkeästi tarkoitus käsitellä muitankin yhteiskunnallisia teemoja.

TYP ei onnistunut keräämään tarvittavaa määrää (5 000) kannattajakortteja ennen eduskuntavaaleja 2007, joten osa ehdokkaista osallistui eduskuntavaaleihin kolmessa vaalipiirissä Liberaalien listoilla. Kannattajakorttien keräämiseksi ei saatu aktivoitua tarpeeksi ihmisiä ensimmäisen hallituksen ulkopuolelta. Tietoyhteiskuntapuolueen ajatusta ja poliittista ideologiaa tuki suuri määrä ihmisiä, mutta heitä ei saatu aktivoitua kuitenkaan riittävästi. Tietoyhteiskuntapuolueen menestys vaaleissa katsottiin yhdistyksessä kohtuullisen hyväksi, huomioiden Liberaalien saamat äänet samaan aikaan.

TYPin toiminta hiipui alkaen loppuvuodesta 2007 ja yhdistys on päätettiin lopettaa ja vuonna 2008 ei jäsenmaksuja enää kerätty. Yhdistys oli pitänyt ensimmäisen purkavan kokouksen talvella 2007-2008, ja yhdistys päättyi toiseen purkavaan kokoukseen. Yhdistyksen hallitus oli päättänyt kohdistaa jäljellä olevat varat sähköisiä sananvapauksia puolustavaan Effi ry:n tukemiseen. Hallitus esitti toiminnan alas ajamisen syyksi aktiivisen ruohonjuuritason tuen puutetta; ainoastaan hallituksen jäsenet toimivat aktiivisesti, eikä varsinaisiin poliittiseen toimintaan ja aktiviteetteihin saatu nostetta. Suunniteltuja tempauksia olivat esimerkiksi Teostovapaa Musiikki-ilta ja osallistuminen festareille oman pöydän osuudella.

Osasyy Tietoyhteiskuntapuolueen hiipumiseen oli toiminnan keskittyminen liiaksi yhden asian aktivismiksi tekijänoikeuksiin, eikä alkuperäisen hallituksen luoman puolueohjelman mukaisesti eri perusperiaatteiden edellyttämään toimintaan. Tämä edelleen johti tilanteeseen, jossa hallituksen ulkopuoliset jäsenet eivät jalkautuneet eri tapahtumiin tai ottaneet enää kantaa muihin teemoihin, joita perustajajäsenet kirjasivat muun muassa perustamispöytäkirjaan.

TYPillä oli tarkoituksenaan jatkaa keskustelukulttuuriaan edelleen Tietoyhteiskuntapuolueen nimellä järjestäytymättömänä tämän kuitenkin realisoitumatta. Tietoyhteiskuntapuolueen ideologia sananvapaudesta ja sähköisistä sananvapauksista, politiikan avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä, lähidemokratiasta ja hyötyanalyysiin perustuvasta päätöksenteosta ovat edelleen relevantteja teemoja, vaikka toimintaa ei enää ole. Yhteiskunnan digitalisoitumisen ja tietoyhteiskunnan sulautuminen normaaliin osaa yhteiskunnan toimintaa on Tietoyhteiskuntapuolueen jälkeisinä aikoina normaali osa suomalaista puoluepolitiikkaa, jota se oli nostamassa esille alkuperäisen puolueohjelman mukaisesti.

Perustajajäsenet ja alkuperäinen hallitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Olympiastadionilla 4. helmikuuta 2006 järjestetyssä Tietoyhteiskuntapuolueen perustamiskokouksessa valittiin seuraavat perustajajäsenet ensimmäiseen hallitukseen: Henri Aalto, Pekka Wallendahl, Heikki Härkönen, Tommi Korhonen, Visa Parviainen, Petri Rahikkala, Vesa Roto, Vili Sikiö ja Olli Urpela.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]