Tietorakenne

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tietorakenne on tietojenkäsittelyssä esiintyvä termi, joka tarkoittaa tapaa tallentaa tietokoneen käsittelemää dataa siten, että datan käyttö olisi mahdollisimman tehokasta. Toisaalta tietorakenne tarkoittaa sellaista abstraktia muistimallin primitiiveistä koostuvaa rakennetta, johon data on tallennettu.

Tietorakenteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taulukko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taulukko on tietorakenne, jossa samantyyppiset tiedot on indeksoitu. Taulukko voi olla rekursiivinen tietorakenne, missä yksi taulukon alkio on toinen taulukko. Näin määritellään moniulotteinen taulukko.

Koottu rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kootussa rakenteessa tietotyypistä riippumattomat muuttujat on koottu yhdeksi kokonaisuudeksi. Koottu rakenne voi olla rekursiivinen eli yksi rakenteen osa on itsessään mikä tahansa tietorakenne tai koottu rakenne. Tällä tavoin voidaan kuvata millaista tietoa tahansa.

Tietorakenteet ja tiedostot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiedostoissa käytetään peräkkäisrakennetta. Peräkkäisrakenteessa samankaltaiset tiedoston tietueet on käsiteltävä tiedostoa luettaessa peräkkäin tiedoston alusta alkaen.

Tietorakenteet ja algoritmit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietorakenteiden ja algoritmien valinta on tärkeä osa ohjelmistosuunnittelua. Hyvin valittu tietorakenne mahdollistaa tehokkaimman tarkoitukseen sopivan algoritmin käytön. Tietorakenteen valintaan vaikuttavat muistinkäyttövaatimus sekä ohjelman aikavaatimus. Sopivalla tietorakenteella tiedon käsittelymenetelmät ovat yksinkertaisia, helppoja ymmärtää ja virhealttius on pieni. Huonosti valitulla rakenteella käsittely on monimutkaista ja vaikeasti ymmärrettävää ja toteutuksessa ilmenevän virheen korjaaminen on vaikeaa.

Spatiaaliset tietorakenteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spatiaalinen tietorakenne on sellainen tietorakenne, jossa määrätyn etäisyysmitan perusteella lähimmän alkion hakeminen on tehokasta. Spatiaalisia tietorakenteita euklidiseen avaruuteen ovat 3D-tietokonegrafiikassa paljon käytetty bsp-puu sekä kd-puu.

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.