Tietokoneen ajokortti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
TIEKEn tutkinnot: @-kortti, Tietokoneen käyttäjän A-kortti, Tietokoneen käyttäjän AB-kortti ja TIETY - Tietotyötutkinto

Tietokoneen ajokortit ja TIETY - Tietotyötutkinto ovat kansalaisten tieto- ja viestintäteknisiä valmiuksia mittaavia tutkintoja. Tietokoneen ajokorteissa on kolme tasoa, jotka mittaavat osaamista aloittelijasta tehokäyttäjään: @-kortti, Tietokoneen käyttäjän A-kortti ja Tietokoneen käyttäjän AB-kortti. Niiden lisäksi TIETY - Tietotyötutkinto on soveltava tieto- ja viestintäteknistä osaamista edistävä tutkinto, jonka tavoitteena on kehittää yhteisöllistä osaamista työyhteisöissä ja organisaatioissa.

TIEKEn tutkinnot ovat ohjelmistoriippumattomia. Tutkinnot suoritetaan moduulikohtaisina näyttökokeina. Näyttökokeet ovat valtakunnallisesti yhteneväisiä. @- ja A-kortin tutkintokielet ovat suomi, ruotsi ja englanti. AB-kortin ja TIETY-tutkinnon voi suorittaa suomen kielellä.

Kaikkien tutkintojen perusteet ovat avoimesti saatavilla ja niitä voi hyödyntää rakenteena tutkinnoissa vaadittavien taitojen opettamiseen.

@-kortti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

@-kortin sisältöihin kuuluvat tietoyhteiskunnassa tarvittavat perusvalmiudet kuten laitteen käyttö ja tiedonhallinta, tiedonhaku ja sähköposti sekä valittujen ohjelmien peruskäyttö. @-kortti mittaa valmiuksia esimerkiksi etätyöskentelyyn ja -opiskeluun sekä sähköiseen asiointiin.

@-kortti koostuu neljästä moduulista, joista kaksi pakollista ovat:

Kaksi muuta moduulia valitaan seuraavista:

@-kortti toimii myös välitavoitteena A-kortin suorittamiselle.

Tietokoneen käyttäjän A-kortti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietokoneen käyttäjän A-kortti on suunnattu hyötykäyttäjälle, joka käyttää tietokonetta työssä, opiskelussa ja vapaa-aikana. A-kortti-tutkinnon suorittanut osaa sujuvasti käyttää tietokonetta, hallitsee valittujen työvälineohjelmien peruskäytön, tuntee tietotekniikan peruskäsitteet sekä tunnistaa tietotekniikan soveltamisalueita.

A-kortti koostuu seitsemästä moduulista, joista pakolliset kolme ovat:

Vapaavalintaiset moduulit (vähintään neljä suoritettava) valitaan seuraavista:

Tietokoneen käyttäjän AB-kortti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

AB-kortti soveltuu erityisesti työelämälähtöiseen tietotekniikkakoulutukseen. Se hyväksytään osasuorituksena joihinkin ammattitutkintoihin, opintojaksoiksi tai kursseiksi eri kouluasteilla ja työvoimapoliittiseen, työelämään valmentavaan koulutukseen.

AB-ajokortin esitietovaatimuksiin kuuluu A-ajokortin tietojen hallinta. AB-kortti on vaativampi tutkinto, mikä käytännössä tarkoittaa valittujen ohjelmien syvällisempää käyttötaitoa ja valmiuksia ongelmanratkaisuun sekä itsenäiseen tiedonhankintaan.

AB-tutkinto muodostuu yhdestä pakollisesta ja kolmesta valinnaisesta moduulista. Pakollinen moduuli on ohjelmien yhteiskäyttö.

Kolme vapaavalintaista moduulia valitaan seuraavista:

  • Tekstinkäsittely
  • Taulukkolaskenta
  • Esitysgrafiikka
  • Tietokannat
  • Kuvankäsittely
  • Verkkoviestintä

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TIEKE selvitti tietotekniikan käyttäjien perusvalmiuksia ja koulutustarvetta useissa yhteyksissä 1980-luvulla. Työssäkäyvän aikuisväestön perusvalmiuksien tutkimusprojekti käynnistettiin 1990 lopulla tilanteessa, jossa näköpiirissä oli tietotekniikan käyttäjien määrän nopea kasvu. Tutkimus ja siihen sisältynyt koulutustarvekartoitus oli sysäys Tietokoneen ajokortin synnylle.

Tietokoneen ajokortti kehitettiin vuonna 1994. Ensimmäiset Tietokoneen ajokortit myönnettiin 19.1.1994. Opetusministeriö ja Opetushallitus ottaivat tuolloin ajokortin valtakunnallisiin tietotekniikkastrategioihin ja tutkintojen perusteisiin. Tutkintojen kehittämistyössä olivat mukana opetusviranomaiset, työ- ja elinkeinoministeriö, työntekijöiden ja työnantajien keskusjärjestöt sekä eri koulutusorganisaatioiden edustajia.

AB-kortti otettiin käyttöön 19.1.1999. Tietokoneiden yleistyessä tunnistettiin tarve kansalaisen yleisiä tietotekniikkataitoja mittaavalle kortiille ja vuonna 2000 otettiin käyttöön Kansalaisen @-kortti. Tietoyön yleistyessä tutkintoperhe kavoi vielä 1.4.2007 TIETY - Tietotyötutkinnolla.

Tutkintojen kehitystyö on ollut jatkuvaa ja sen lähtökohtana ovat olleet ajan tasalla olevat tutkinnot ja työelämän tarpeita mittaavat näyttökokeet. Vuoden 2010 kehitysprojektin yhteydessä siirryttiin tutkinnosta käyttämään yhteistä nimitystä TIEKEn tutkinnot. Tutkintoja on vuoden 2016 loppuun mennessä suoritettu yli 280 000 kappaletta.

Tietokoneen ajokortti on EU:n hyväksymä tutkinto, joka tunnustetaan myös Suomen ulkopuolella. Tutkintoja hallinnoi TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Työssä käyvän aikuisväestön tietotekniikan perusvalmiudet ja koulutustarve. P. Järvenpää, K. Kari et al. 1993. Tietotekniikan kehittämiskeskus ry ja Tietotekniikan liitto.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]