Tietokoneen ajokortti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
TIEKEn tutkinnot: @-kortti, Tietokoneen käyttäjän A-kortti, Tietokoneen käyttäjän AB-kortti ja TIETY - Tietotyötutkinto

Tietokoneen ajokortit ja TIETY - Tietotyötutkinto ovat kansalaisten tieto- ja viestintäteknisiä valmiuksia mittaavia tutkintoja. Tietokoneen ajokorteissa on kolme tasoa, jotka mittaavat osaamista aloittelijasta tehokäyttäjään: @-kortti, Tietokoneen käyttäjän A-kortti ja Tietokoneen käyttäjän AB-kortti. Niiden lisäksi TIETY - Tietotyötutkinto antaa valmiudet soveltaa omaa ja organisaation osaamista oikealla tavalla oikeassa tehtävässä.

TIEKEn tutkinnot ovat ohjelmistoriippumattomia. Tutkinnot suoritetaan moduulikohtaisina näyttökokeina, jotka mittaavat todellista käytännön osaamista. @- ja A-kortin tutkintokielet ovat suomi, ruotsi ja englanti. AB-kortin ja TIETY-tutkinnon voi suorittaa suomen kielellä. Tutkinnon perusteet tarjoavat hyvän rakenteen vaadittavien taitojen opettamiseen ja näyttökokeet valtakunnallisesti yhteneväisen testausmallin.

@-kortti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

@-kortti on hyödyllinen kaikille. @-kortin sisältöihin kuuluvat tietoyhteiskunnassa tarvittavat perusvalmiudet kuten laitteen käyttö ja tiedonhallinta, tiedonhaku ja sähköposti sekä valittujen ohjelmien peruskäyttö. @-kortin suorittamalla saat valmiudet esimerkiksi etätyöskentelyyn ja -opiskeluun sekä sähköiseen asiointiin.

@-kortti koostuu neljästä moduulista, joista kaksi pakollista ovat:

Kaksi muuta moduulia valitaan seuraavista:

@-kortti tarjoaa myös sopivan välitavoitteen A-kortin suorittamiseen.

Tietokoneen käyttäjän A-kortti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietokoneen käyttäjän A-kortti on suunnattu hyötykäyttäjälle, joka käyttää tietokonetta työssä, opiskelussa ja vapaa-aikana. Tutkinnon sisältö ja vaadittava osaamistaso vastaa työelämän tarpeisiin sisältäen tärkeimmät tietotekniikan osa-alueet. A-kortti-tutkinnon suorittanut osaa sujuvasti käyttää tietokonetta, hallitsee valittujen työvälineohjelmien peruskäytön, tuntee tietotekniikan peruskäsitteet sekä tunnistaa tietotekniikan soveltamisalueita.

A-kortti koostuu seitsemästä moduulista, joista pakolliset kolme ovat:

Vapaavalintaiset moduulit (vähintään neljä suoritettava) valitaan seuraavista:

Tietokoneen käyttäjän AB-kortti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

AB-kortti antaa valmiudet tietotekniikan tehokkaaseen ja monipuoliseen hyödyntämiseen työelämässä. Tutkinto soveltuu erityisesti työelämälähtöiseen tietotekniikkakoulutukseen. Se hyväksytään osasuorituksena joihinkin ammattitutkintoihin, opintojaksoiksi tai kursseiksi eri kouluasteilla ja työvoimapoliittiseen, työelämään valmentavaan koulutukseen.

Tämä vaativa, pääosin valinnaisista moduuleista koostuva jatkotutkinto tarjoaa suorittajalleen mahdollisuuden erikoistua juuri niihin tietotekniikan osa-alueisiin, joita hän työssään tarvitsee tai joista hän on erityisesti kiinnostunut. Käytännössä tämä tarkoittaa valittujen ohjelmien syvällisempää käyttötaitoa ja valmiuksia ongelmanratkaisuun sekä itsenäiseen tiedonhankintaan. AB-ajokortin esitietovaatimuksiin kuuluu A-ajokortin tietojen hallinta.

AB-tutkinto muodostuu yhdestä pakollisesta ja kolmesta valinnaisesta moduulista. Pakollinen moduuli on ohjelmien yhteiskäyttö.

Kolme vapaavalintaista moduulia valitaan seuraavista:

  • Tekstinkäsittely
  • Taulukkolaskenta
  • Esitysgrafiikka
  • Tietokannat
  • Kuvankäsittely
  • Verkkoviestintä

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietokoneen ajokortti kehitettiin vuonna 1994. Tutkintojen kehittämistyössä ovat mukana opetusviranomaiset, työ- ja elinkeinoministeriö, työntekijöiden ja työnantajien keskusjärjestöt sekä eri koulutusorganisaatioiden edustajia. Kehitystyö on jatkuvaa ja tavoitteellista, lähtökohtana on ajan tasalla olevat tutkinnot ja todellisia työelämän tarpeita mittaavat näyttökokeet. Tutkintoja on tähän mennessä suoritettu yli 250 000 kappaletta.

Tietokoneen ajokortti on EU:n hyväksymä tutkinto, joka tunnustetaan myös Suomen ulkopuolella. Tutkintoja hallinnoi TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]