Tieke

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
TIEKEn logo

TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry on riippumaton, voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka tehtävänä on koota tietoyhteiskunnan toimijoita kehittämään suomalaisen tietoyhteiskunnan käytäntöjä kansalaisten ja elinkeinoelämän parhaaksi. TIEKEn jäseninä on sekä valtionhallintoon kuuluvia laitoksia että yksityisiä yrityksiä yhteensä n. 80 kappaletta.[1] TIEKEn toimintaa vetää toiminnanjohtaja Kirsti Timperi, ja yhdistyksen toimitilat sijaitsevat Helsingin Kampissa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry perustettiin Tietotekniikan kehittämiskeskus TIEKE ry -nimellä 11. marraskuuta 1981. Vuosien kuluessa Tiekeen on liittynyt useita erilaisia yhdistyksiä ja hankkeita, esimerkiksi Suomen Tiedonsiirtoyhdistys sekä Yleinen tietoverkkohanke TELMO. Nykyisen nimensä TIEKE otti käyttöön vuonna 2001.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TIEKEn palveluista tunnetuin on Tietokoneen ajokortti, joka on kolmesta tietotekniikan käyttötaitoja mittaavasta tutkinnosta koostuva tutkintoperhe. TIETY –tietotyötutkinto on laajempi tietotyöläisille tarkoitettu soveltava tutkinto. Tutkintojen rinnalle lanseerattiin Tiviittori [1], joka on verkkopohjainen työkalu tieto- ja viestintäteknisten (tvt) taitojen arviointiin.Tietokoneen ajokortti- ja TIETY-tietotyötutkintoja järjestää yli 400 organisaatiota eri puolella suomea.

TIEKEn liiketoimintapelvelut kohdistuvat yrityksille. Esimerkiksi Verkkolaskufoorumin tavoitteena on edistää verkkolaskutuksen käyttöönottoa kokoamalla verkkolaskutuksen kehittäjät, toimittajat, asiantuntijat ja käyttäjät yhteen. TIEKE ylläpitää myös kansallista Verkkolaskuosoitteisto-rekisteriä sekä tarjoaa yrityksille tietoa XML-liikesanomista sekä aiemmasta EDIFACT-tiedonsiirrosta. TIEKEn Hanketorilta yritykset saavat Suomen ja muiden EU-maiden julkisen sektorin tarjouspyynnöt sähköposteihinsa. Suomen- ja englanninkieliset sopimuspohjapalvelut sisältävät ict-alan sopimuspohjia.

Palveluiden tarjoamisen lisäksi TIEKE osallistuu erilaisiin tutkimus- ja kehittämishankkeisiin esimerkiksi älyliikenteen ja koulujen tietotekniikan kehittämiseksi. Viimeisimpänä hankkeena TIEKE on käynnistänyt Avoimen datan foorumin, jonka tehtävänä on edistää julkishallinnon tietovarantojen avaamista ja hyödyntämistä kokoamalla yhteen avoimen datan eri sidosryhmät.

TIEKE tuottaa myös tietoyheiskuntaa käsitteleviä julkaisuja ja järjestää seminaareja ja koulutustilaisuuksia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tieken jäsenet

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]