Thylacosmilus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thylacosmilus
Thylacosmilus Atrox.jpg
MioseeniPleistoseeni
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Alaluokka: Metatheria
Lahko: Sparassodonta
Heimo: Thylacosmilidae
Suku: Thylacosmilus
Riggs, 1934
Lajit
  • Thylacosmilus atrox
  • Thylacosmilus lentis
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Thylacosmilus Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Thylacosmilus Commonsissa

Thylacosmilus oli noin 5–7 miljoonaa vuotta sitten elänyt leopardin kokoinen pussisapelihammaskissa. Thylacosmilus ilmestyi mioseenilla 5-7/8 miljoonaa vuotta sitten ja hävisi 2-3 miljoonaa vuotta sitten pleistoseenillä. Thylacosmilusta pidetään esimerkkinä konvergenttisestä evoluutiosta, sillä sille kehittyi hyvin samanlaisia piirteitä kuin sapelihammaskissoille näistä riippumatta. Thylacosmilus kuului Thylacosmilidae-heimoon.

Piirteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piirros Thylacosmiluksen päästä

Noin 3 miljoonaa vuotta sitten elänyt Thylacosmilus atrox kehittyi ehkä hyvin samantapaisesta Argentiinan Chapadmalalan-kaudella 4–3,5 miljoonaa vuotta sitten eläneestä Hyaenodonops chapalmalensis -pussikissasta. Sen elinympäristö oli Etelä-Amerikan pampat. Thylacosmilus oli noin 1,5 metriä pitkä ja painoi noin 100 kiloa. Lajilla oli lyhyet jalat, ja se lienee pyydystänyt väijyksistä. Sen huomattavampia piirteitä ovat sen sapellihampaat, jotka olivat noin 15 sentin mittaiset. Thylacosmiluksella oli vahvat niska ja leukalihakset jotka auttoivat sapellihampaiden käytössä, tosin mittauksissa Thylacosmiluksella on todettu olleen verrattain vähäinen puruvoima leuoissaan.[1] Hampaat kasvoivat koko sen elinajan, toisin kuin sapellihammaskissoilla[2]. Thylacosmilus metsästi luultavasti Etelä-Amerikan megafaunaan kuuluvia lajeja, kuten esimerkiksi Marauchenioita. Thylacosmilus hävisi, kun merestä kohoava Panamankannas yhdisti Amerikat, ja korvautui Smilodonilla ja muilla voimakkailla, kehittyneemmillä sapelihammakissoilla suuressa Amerikan eläimistövaelluksessa.[3]

Jäännökset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thylacosmiluksen fossiileja on löytynyt Etelä-Amerikasta Argentinasta. Lajin löysi ja määritteli Elmer Riggs vuonna 1934.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]