Thea von Harbou

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Thea Gabriele von Harbou (27. joulukuuta 1888 Tauperlitz Baijeri1. heinäkuuta 1954 Berliini) oli saksalainen kirjailija, elokuvakäsikirjoittaja ja näyttelijä, syntyperältään preussilaista aristokratiaa. Hänen ensimmäinen romaaninsa ilmestyi 1905 lehdessä Deutsche Roman-Zeitung. Hän kuitenkin ryhtyi näyttelijäksi ja aloitti 1906 Düsseldorfissa, mistä hän muutti Weimariin (1908), Chemnitziin (1911) ja Aacheniin (1913). Aachenissa hän tutustui ensimmäiseen aviomieheensä, näyttelijä, ohjaaja Rudolf Klein-Roggeen, ja he avioituivat 1914.

Fritz Lang ja Thea von Harbou Berliinin asunnossaan 1923 tai 1924.

Hän kirjoitti vuonna 1920 Fritz Langin kanssa ensimmäisen elokuvakäsikirjoituksensa Unelmien temppeli. Langista tuli hänen toinen aviomiehensä 1922, ja he tekivät seuraavina vuosina yhteistyötä, kirjoittivat esimerkiksi käsikirjoituksen elokuviin Metropolis ja M – kaupunki etsii murhaajaa. He muuttivat erilleen lokakuussa 1931, ja avioero tuli voimaan 1933. Von Harboun liittyminen Saksan kansallissosialistiseen työväenpuolueeseen vuonna 1932 oli luultavasti syy avioeroon Langista, joka 1934 muutti Saksasta Pariisiin, kun hänen elokuvansa Tri Mabusen testamentti oli kielletty Saksassa.

Harbou teki käsikirjoituksen elokuvaan Der Herrscher (1937), jonka ohjasi Veit Harlan ja pääosaa näytteli Emil Jannings. Elokuva kertoo ehdottomasta alistumisesta diktaattorin valtaan, ja palkinto tulee täydellisenä voittona.

Brittiläinen sotilashallinto pidätti hänet toisen maailmansodan jälkeen, ja hän joutui tekemään sekalaisia töitä, kuten siivoamaan raunioita pommituksen jäljiltä. Saatuaan työluvan hän teki jonkin verran töitä elokuvan parissa ja jatkoi käsikirjoituksien kirjoittamista.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]