The Young Pope – piru vai pyhimys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Young Pope – piru vai pyhimys
The Young Pope
The Young Pope.png
Tyyli draama
Kestoaika 46–60 minuuttia
Luoja(t) Paolo Sorrentino
Pääosissa Jude Law
Diane Keaton
Silvio Orlando
Javier Cámara
Scott Shepherd
Cécile de France
Ludivine Sagnier
Toni Bertorelli
James Cromwell
Alkuperämaa  Italia
 Espanja
 Ranska
Alkuperäiskieli englanti
italia
espanja
Verkko Sky Atlantic
HBO
Canal+
Esitetty 21. lokakuuta – 18. marraskuuta 2016
Tuotanto
Tuottaja(t) Jude Law
Ben Jackson
Vastaava(t) tuottaja(t) Lorenzo Mieli
Mario Gianani
Viola Prestieri
Paolo Sorrentino
Caroline Benjo
Carole Scotta
Simon Arnal
Jaume Roures
Javier Méndez
Tony Grisoni
John Lyons
Ron Bozman (pilotti)
Nils Hartmann
Sonia Rovai
Roberto Amoroso
Ohjaaja(t) Paolo Sorrentino
Käsikirjoittaja(t) Paolo Sorrentino
Stefano Rulli
Tony Grisoni
Umberto Contarello
Leikkaaja(t) Cristiano Travaglioli
Kuvaaja(t) Luca Bigazzi
Tuotantoyhtiö(t) Wildside
Haut et Court TV
Mediapro
Sky Atlantic
Home Box Office
Canal+
Aiheesta muualla
IMDb

The Young Pope – piru vai pyhimys (engl. The Young Pope) on italialainen draamasarja, jonka on luonut ja ohjannut Paolo Sorrentino sarjan alkuperäiskanaville Sky Atlanticille, HBO:lle ja Canal+:lle. Sarjan ensiesitys oli 21. lokakuuta 2016 – 18. marraskuuta 2016. Suomessa The Young Popea esitti kesällä 2017 Yle TV1.

The Young Popen pääosia esittävät Jude Law, Diane Keaton ja Silvio Orlando. Sarjassa puhutaan sekä englantia että italiaa. Vuonna 2020 sarja sai jatkoa nimellä The New Pope[1]

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Diane Keaton – Sisar Mary, amerikkalainen nunna, joka kasvatti Berlardon ja Dussolierin. Nykyisin paavin henkilökohtainen sihteeri.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan päähenkilö on 47-vuotias ketjupolttava ja kevytkolaa hörppivä amerikkalaispaavi Pius XIII (Jude Law), joka on siviilinimeltään Lenny Belardo. Hän ei ole harras eikä nöyrä vaan sisäisten ristiriitojen repimä. Katolilaiset ovat uudesta paavista innoissaan, mutta katolisen kirkon kardinaalikunta on hämmentynyt. Varsin pian käy ilmi, että paavi Pius XIII on ailahtelevainen, vastakohtien mies ja erittäin suorasukainen. Entisestä elämästään paavi tuo Vatikaaniin kasvattiäitinsä, sisar Maryn (Diane Keaton), josta tehdään hänen avustajansa.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Kiehtova The Young Pope – piru vai pyhimys yhdistelee dramaattista juonittelua, tilannekomediaa, tunnelmointia ja hieman surrealismia. Amerikkalainen Lenny (erinomainen Jude Law) valitaan kompromissiratkaisuna paaviksi. Hän alkaa vetää omapäistä linjaansa, joka ei miellytä kaikkia Vatikaanissa. Paavi on haastava mutta hieno aihe. Paavia ei juuri nähdä kuin edustamassa. Juuri siksi The Young Popen kohtaukset tekevät vaikutuksen. Kun paavi nähdään suihkussa, pyytämässä kolajuomaa, pyjamassa tai aterioimassa, se näyttää erityiseltä. Jopa paavi jakamassa käskyjä virkamiehille tuntuu oudolta. Oikeat paavit näyttävät julkisuudessa niin lempeiltä ja viisailta. Tämä paavi vaikuttaa ajoittain House of Cardsin Frank Underwoodilta. Hän jopa kiroilee.

The Young Popen omalaatuista voimaa lisää sekin, ettei paavia ole tällä tavoin juuri kuvattu tv-sarjoissa ja elokuvissa. Jos sarjaa tulee vielä toinen kausi, kuten suunniteltu on, saa nähdä, miten hyvin efekti kestää." Kirjoittaa Helsingin Sanomien toimittaja Kyösti Niemelä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]