The Köln Concert

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
The Köln Concert
Keith Jarrett
Livealbumin The Köln Concert kansikuva
Livealbumin tiedot
 Nauhoitettu  24. tammikuuta 1975
 Julkaistu 1975
 Tuottaja(t) Manfred Eicher
 Kesto 66.10
 Levy-yhtiö ECM
muut julkaisut

The Köln Concert

The Köln Concert on äänitallenne jazzpianisti Keith Jarrettin pianoimprovisaatioista hänen Kölnin oopperatalolla pitämässään soolokonsertissa 24. tammikuuta 1975.[1] Levy-yhtiö ECM julkaisi tallenteen syksyllä 1975 kahden LP-levyn albumina, josta tuli jazzin historian parhaiten myynyt sooloalbumi ja kaikkien aikojen myydyin pianoalbumi yli 3,5 miljoonan kappaleen myynnillä.[2][3]

Jarrettin Kölnin-konsertin järjesti 17-vuotias Vera Brandes, Saksan nuorin konsertinjärjestäjä.[4] Jarrettin pyynnöstä Brandes oli tilannut illan instrumentiksi Bösendorfer 290 Imperial -konserttiflyygelin. Oopperatalon henkilökunta kuitenkin luuli että tarkoitetaan talon omaa, paljon pienempää Bösendorferia. Virhe huomattiin liian myöhään, ja tätä vain harjoituskäytössä ollutta flyygeliä jouduttiin huoltamaan ja virittämään tuntikausia ennen kuin se saatiin konserttikuntoon.[5] Flyygelin ääni oli ylärekisterissä peltinen ja ohut ja bassopäässä hento, eivätkä pedaalitkaan toimineet kunnolla. Niinpä Jarrett käytti esityksessään paljon ostinatoja ja vyöryviä vasemman käden rytmikuvioita saadakseen bassoääniin voimaa. Oikean käden soittonsa hän rajoitti koskettimiston keskialueelle diskanttiongelmien vuoksi. ECM-levy-yhtiön Manfred Eicher sanoi myöhemmin:

Ehkäpä [Jarrett] soitti niin kuin soitti, koska piano ei ollut kovin hyvä. Kun ei voinut ihastua flyygelin sointiin, hän otti siitä kaiken irti muulla tavoin.

Jarrett saapui oopperataloon myöhään iltapäivällä suoraan Zürichistä, pitkästä ajomatkasta väsyneenä. Hän ei ollut nukkunut kunnolla moneen yöhön ja kärsi selkävaivoista niin, että piti tukiliiviä. Kokeiltuaan ala-arvoista flyygeliä ja kuultuaan ettei parempaa ole saatavilla hän melkein kieltäytyi soittamasta, mutta Brandes sai hänet kuitenkin suostuteltua konsertin pitämiseen.[3]

Koska sali oli alkuillasta varattu oopperanäytäntöön, Jarrettin konsertti oli ilmoitettu alkavaksi vasta klo 22.30. Konsertti oli loppuunmyyty ja paikalle saapui yli 1400 lipun ostanutta kuulijaa. Hankaluuksista huolimatta Jarrettin esitys sai yleisön innostumaan, ja myös siitä julkaistu levytys sai hyvät arviot kritiikoilta.

Konsertin äänittäjänä toimi Martin Wieland, joka käytti kahta putkivahvistettua Neumann U-67 kondensaattorimikrofonia ja Telefunken M-5 -nauhuria. Nauhoitus koostuu kolmesta osasta, joiden pituudet ovat 26, 34 ja 7 minuuttia. Koska nauhoitus oli sovitettava kahden vinyyli-LP-levyn puoliskoille mahtuviin kestoihin, konsertin toinen osa jaettiin levyn eri puolille merkinnällä "II a" ja "II b." Kolmas osa, merkinnältään "II c", on itse asiassa erillinen encore-numero, joka perustuu vanhaan jazz-teemaan "Memories of Tomorrow".

Jarrettin improvisaatioissa kiinnittää huomiota hänen kykynsä improvisoida monipuolisesti pitkiä aikoja vain yhden tai kahden soinnun varassa. Esimerkiksi osassa I hän käyttää melkein 12 minuuttia sointuja Am7 ja G vuorotellen, välillä hitaassa rubato-tunnelmassa, välillä bluesia tai gospelia muistuttavassa tyylissä, kunnes viimeiseksi kuudeksi minuutiksi keskittyy A-duuriteemaan.

Kölnin-konsertin levyjulkaisun jälkeen Jarrettia pyydettiin julkaisemaan konsertin anti nuottina. Pitkään hän kieltäytyi kunniasta todeten, että tuo musiikki soitettiin vain tuona tiettynä iltana ja sen oli tarkoitus kadota yhtä nopeasti kuin oli tullutkin.[7] Vuonna 1990 Jarrett kuitenkin suostui auktorisoituun nuottijulkaisuun.[6] Sen pohjalta puolalainen pianisti Tomasz Trzcinski levytti musiikista oman tulkintansa albumilleen Blue Mountains. Manuel Barrueco on julkaissut Kölnin-konsertin improvisaatioista sovituksen akustiselle kitaralle.

Kappalelista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki sävellykset Keith Jarrett.

 1. "Part I" – 26:01
 2. "Part IIa" – 14:54
 3. "Part IIb" – 18:13
 4. "Part IIc" – 6:56

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. 50 great moments in jazz: Keith Jarrett's The Köln Concert The Guardian. 31 January 2011. Viitattu 3.2.2011.
 2. Keith Jarrett Biography All About Jazz viitatttu 6.4.2010
 3. a b A Jazz Night to Remember : The unique magic of Keith Jarrett's 'The Köln Concert' The Wall Street Journal. 11 October 2008. Viitattu 3.2.2011.
 4. BBC Radio 4 For One Night Only [1], viitattu 31.12.2011
 5. The Köln Concert Bösendorfer. Viitattu 3.2.2011.
 6. Esipuhe nuottijulkaisussa Keith Jarrett: The Köln Concert, Original Transcription. ISBN 978-3-7957-9519-1

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Elsdon, Peter: Keith Jarrett’s The Köln Concert. Oxford Studies in Recorded Jazz. Oxford: Oxford University Press, 2013. ISBN 978-0-19-977925-3.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:The Köln Concert