The Crazies (vuoden 2010 elokuva)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Crazies
The-Crazies-Logo.svg
Ohjaaja Breck Eisner
Käsikirjoittaja Scott Kosar
Ray Wright
George A. Romero
Tuottaja Michael Aguilar
Rob Cowan
Dean Georgaris
George A. Romero
Säveltäjä Mark Isham
Kuvaaja Maxime Alexandre
Pääosat Timothy Olyphant
Radha Mitchell
Joe Anderson
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Ensi-ilta 26. helmikuuta 2010
Kesto 101 minuuttia
Budjetti 20 000 000 dollaria
Tuotto 54 806 823 dollaria
Aiheesta muualla
IMDb

The Crazies on Breck Eisnerin ohjaama vuonna 2010 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen kauhuelokuva. Scott Kosarin ja Ray Wrightin käsikirjoittama filmi on uusintaversio samannimisestä teoksesta vuodelta 1973. Alkuperäisen elokuvan ohjannut George A. Romero toimi tämän version tuottajana ja antoi käsikirjoitusapua. Elokuva sijoittuu Yhdysvalloissa sijaitsevaan fiktiiviseen Ogden Marshin kaupunkiin, jonka saastunut juomavesi muuttaa kaupungin asukkaat väkivaltaisiksi.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva sijoittuu Yhdysvaltalaiskaupungin Ogden Marshin piirikuntaan ja tämän asukkaisiin. Alussa sheriffi David Duttenin nauttiessa pesäpallo-ottelusta paikallinen alkoholisti Rory uhkaa ampua sheriffin, mutta David puolustautuu ampumalla tämän. Davidin raskaana oleva vaimo ja lääkäri Judy huomaa potilaissaan outoa käytöstä, kuten toistuvaa ja eleetöntä puhumista. Seuraavana yönä paikallinen viljelijä Bill lukitsee perheensä kotiinsa ja polttaa talonsa.

Pian David löytää kollegansa Russellin kanssa pakkolaskun tehneen asevoimien lentokoneen suolta, joka on saastuttanut Ogden Marshin asukkaiden juomavettä tuntemattomalla viruksella. Vastoin pormestarin käskyjä, David sulkee kylän vedentulon.

Armeijan saapuessa kylään he asettavat sen karanteeniin, tarkistaen kaikkien asukkaiden mahdolliset oireet. Judy joutuu erilleen Davidista raskauden aiheuttaman kuumeen tähden, ja David karkaa karanteenista. Hän löytää Russellin toimistoltaan, ja he lähtevät pelastamaan Judya. Samaan aikaan tartunnan saaneet tulvivat karanteeniin, jolloin armeija vetäytyy jättäen siviilit oman onnensa nojaan. Sheriffit onnistuvat pelastamaan Judyn lisäksi tämän assistentin, Beccan.

Nelikko matkaa Beccan poikaystävän Scottyn farmille, johon myös armeija löytää. Armeija tappaa Scottyn ja tämän äidin, ja David onnistuu kaappaamaan yhden sotilaista kuulusteltavaksi. Sotilas kertoo, että armeijalle on annettu käsky tappaa kaikki siviilit ja saastuneet. Sotilas päästetään menemään eikä tämä käräytä nelikkoa, ja he jatkavat matkaansa Duttenien asunnolle josta he saavat auton. Sisällä Roryn vaimo ja poika ovat saaneet tartunnan ja yrittävät tappaa Davidia ja Judya. David ja Russell tappavat Peggyn ja Curtin, mutta Russell alkaa käyttäytymään oudosti.

Armeijan helikopteri näkee nelikon auton, alkaen ampua sitä. David ajaa auton paikalliseen autopesulaan, mutta sisällä olevat saastuneet työntekijät estävät heitä lähtemästä. Lopulta he hirttävät Beccan, ja helikopteri tuhoaa heidän autonsa. David, Judy ja Russell jatkavat matkaansa jalan.

Tiellä kolmikko kohtaa heitä vastaan tulevan maasturin, jonka Russell kolaroi piikkimatolla. Ajaja on Yhdysvaltain hallituksen jäsen, ja kertoo että ihmisten saastumisen on aiheuttanut lentokoneessa kuljetettu keinotekoinen virus, "Trixie". Pian kuulustelun jälkeen Russell ampuu miehen, ja uhkailee Dutteneita aseellaan. David saa Russellin taltutettua ja tämä tajuaa saaneensa tartunnan. Illalla Russell harhauttaa armeijaa, jotta Duttenit pääsevät heidän ohitseen. Armeija ampuu Russellin Duttenien löytäessä paikalliselle huoltoasemalle.

Duttenit löytävät asemalta rekan, ja valmistautuvat lähtöön. Tapettuaan sisällä olevat saastuneet he ajavat pois Ogden Marshista sen räjähtäessä ydinaseen voimasta. Paineaalto kaataa rekan, mutta Duttenit selviävät hengissä ulos. He etenevät Cedar Rapidsiin, samalla kun heitä kuvataan ylhäältä päin, Yhdysvaltojen ennakoidessa uutta karanteeniyritystä.[1]

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Timothy Olyphant  … David Dutten  
 Radha Mitchell  … Judy Dutten  
 Joe Anderson  … Russell Clank  
 Danielle Panabaker  … Becca  
 Christie Lynn Smith  … Deardra Farnum  
 Brett Rickaby  … Bill Farnum  
 Preston Bailey  … Nicholas Farnum  
 John Aylward  … Hobbs  
 Joe Reegan  … Billy Babcock  
 Larry Cedar  … Ben Sandborn  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Episodi-lehdessä viisi kriitikkoa antoi elokuvalle pisteitä keskiarvona 2,80.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Elokuva.
  2. Toimituksen suosikit. Episodi, 2010, nro 8, s. 33.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:The Crazies (2010 film)