The Baby-sitters Club

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

The Baby-sitters Club on Ann M. Martinin luoma kirjasarja, jossa seikkailevat 12-vuotiaat Lisa Thomas (Kristy Thomas), Valerie Kishi (Claudia Kishi), Susan Gill (Stacey McGill), Anne Spier (Mary-Anne Spier), Violet Schafer (Dawn Schafer), ja myöhemmin 11-vuotiaat Mallory Pike (Mallory Pike) ja Jessica Ramsey (Jessica Ramsey).

Kerholaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisa Thomas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Kerhoasema: puheenjohtaja

Lisa sai idean Baby-Sitters Clubista, kun hänen äidillään oli vaikeuksia löytää lapsenvahti hänen nuoremmalle veljelleen Davidille. Lisa, Anne, Valerie ja Susan perustivat kerhon, jossa yhdellä soitolla saa kiinni monta lastenvahtia. Hän rakastaa urheilua, ja on valmentanut omaa softball-joukkuetta nimeltään Lisan Pallonlyöjät, johon kuului monia kerholaisten vahtimia lapsia. Lisalla on kolme veljeä: Charlie, Sam ja David. Heidän vanhempansa ovat eronneet ja äiti Elizabeth meni myöhemmin naimisiin miljonääri Watson Brewerin kanssa, joka asuu Stonebrookin toisella laidalla. Aluksi Lisa ei pitänyt Watsonista, mutta vähitellen hän hyväksyi hänet. Kun Elizabeth ja Watson menivät naimisiin, Thomasit muuttivat kartanoon, jossa he elivät Watsonin hänen kissansa Boo-Boon ja kahden Watson aikaisemmasta avioliitosta tulleen lapsen, Karenin ja Andrewin kanssa. Perheellä oli ennen koira nimeltään Luis ja sen kuoltua he hankkivat toisen koiran, Shannonin. Perhe adoptoi myöhemmin Vietnamista tytön, jota he kutsuvat nimellä Emily.

Valerie Kishi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Kerhoasema: varapuheenjohtaja

Valerie on japanilais-amerikkalainen. Hän on erittäin luova ja rakastaa kuvataidetta ja erikoisia vaatteita. Hän ei ole hyvä koulussa ja on erityisen huono oikeinkirjoituksessa. Valerien vanhempi sisar Janine on nero ja käy yliopiston kursseilla, vaikka hän on vasta lukiossa. Valeriella on isoäiti nimeltään Mimi, jonka kanssa hän on hyvin läheinen. Koska Valerie on ainoa, jolla on yksityinen puhelinlinja, hänen huoneensa on kerhon virallinen kokoontumispaikka. Hänen huoneeseensa on piilotettu roskaruokaa ja Neiti Etsivä -kirjoja, joita hän rakastaa suunnattomasti, mutta joutuu piilottamaan kaiken, koska hänen vanhempansa eivät hyväksy niitä. Susan on Valerien paras ystävä. He molemmat rakastavat muotia ja pitävät itseään selvästi kehittyneempinä kuin muut kerhon tytöt.

Anne Spier[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Kerhoasema: sihteeri

Anne on sihteeri, koska hänellä on poikkeuksellisen siisti käsiala ja hän on muutenkin erittäin siisti ja järjestelmällinen. Vaikka hän on ujo, hän oli silti ensimmäinen, jolla oli vakituinen poikaystävä, Bruno Logan. Anne ja Lisa ovat olleet parhaita ystäviä lapsesta asti ja asuivat vierekkäin kunnes Lisan äiti meni uusiin naimisiin. Kun kerhon tytöille tulee riitaa, Anne ystävystyy Violet Schaferin kanssa ja tytöistä tulee läheisiä ystäviä siinä määrin, että Anne katsoo, että myös Violet on hänen paras ystävänsä. Annelta usein puuttuu itseluottamusta. Annella on harmaaraidallinen kissa nimeltä Tiikeri. Anne rakastaa ison kaupungin elämää, ja haluaisi asua esimerkiksi New Yorkissa. Hän on tunnettu hänen ujoudestaan, herkkyydestään ja hyvästä kuuntelutaidostaan. Annen äiti kuoli, Anne oli vielä pieni ja ankara yksinhuoltajaisä Richard kasvatti hänet.

Susan Gill[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Kerhoasema: varainhoitaja

Syntyperäinen newyorkilainen Susan muutti Stonebrookiin viidennellä luokalla, kun hänen isänsä työpaikka siirrettiin sinne. Hänestä tuli nopeasti Valerien paras ystävä, koska he rakastavat molemmat muotia ja poikia. Yksi Susanin merkittävimpiä ominaisuuksia on, että hänellä on diabetes, ja on ollut sairaalassa useita kertoja, mikä vaikutti myös hiukan siihen, että he muuttivat New Yorkista pikkukaupunkiin. Susanin virka on kerhon varainhoitaja, koska hän on lahjakas matematiikassa. Gillit muuttavat takaisin New Yorkiin, koska herra Gillin yhtiö siirtää hänen työpaikkansa uudelleen. Susan muuttaa myöhemmin sarjassa takaisin Stonebrookiin.

Violet Schafer[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Kerhoasema: vaihtovirkailija / varainhoitaja

Violet on asunut alun perin Kaliforniassa Anaheimin esikaupunkialueella, kunnes hänen vanhempiensa avioeron jälkeen hän muutti veljensä Jeffin ja äitinsä Sharonin kanssa Stonebrookiin, jossa hänen äitinsä kasvoi, ja jossa hänen isovanhempansa asuvat vieläkin. Jeffillä oli paljon ongelmia sopeutua, joten myöhemmin hän muutti takaisin Kaliforniaan. Violet tuli Stonebrookin ala-asteelle keskellä viidettä luokkaa, kun kerhon jäsenet olivat riidoissa. Hän tapasi Annen ja he ystävystyivät välittömästi. Lisa, joka oli myös Annen paras ystävä, oli aluksi mustasukkainen, mutta pääsi sen yli ja Violetista tuli viides jäsen kerhoon kun riita muiden tyttöjen välillä loppui. Violet syö lähinnä terveellistä ruokaa. Violet rakastaa kummitusjuttuja. Hänellä on oma ainutlaatuinen tyyli. Hänellä on myös kahdet korvareiät hänen molemmissa korvissaan. Violet ei piittaa siitä mitä muut sanovat hänestä.

Mallory Pike[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Kerhoasema: Harjoittelijajäsen

Mallory on vanhin kahdeksasta lapsesta ja hänen sisaruksensa ovat Claire (5 vuotta), Margo (7 vuotta), Nicky (8 vuotta), Vanessa (9 vuotta), ja kolmoset Adam, Byron, ja Jordan (10 vuotta). Piken perhe on yksi kerhon vakioasiakkaita. Kun Susan muuttaa takaisin New Yorkiin, kerho katsoo Malloryn mahdollisena tilalle, vaikka tytöt ovat aluksi haluttomia päästämään Malloryä sisään kerhoon ja laittavat hänet käymään ensin monenlaisia vaikeita testejä läpi. Hänestä tulee lopulta nuorempi harjoittelijajäsen, koska hän ei saa esimerkiksi ottaa lastenvahtikeikkoja myöhään illalla, ellei hän vahdi omaa perhettään. Mallory aikoo tulla kirjailijaksi ja lastenkirjojen kuvittajaksi vanhempana. Hän rakastaa hevostarinoiden lukemista.

Jessi Ramsey[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Kerhoasema: Harjoittelijajäsen

Jessica "Jessi" muutti Stonebrookiin Oakleysta neljännellä luokalla sattumalta Susanin taloon. Hänellä on kahdeksan vuotta vanha sisar Rebecca ("Becca") ja pikkuveli nimeltä John Phillip Ramsey Jr., joka tunnetaan paremmin nimellä "Pirpana". Heidän perheensä on tummaihoinen. Jessi on balettitanssija, ja hän haluaa tulla ammattiballerinaksi. Kuten hänen paras ystävänsä Mallory, Jessi rakastaa lukemista, erityisesti hevostarinoita ja tuntee, että hänen vanhempansa kohtelevat häntä kuin vauvaa.

Bruno Logan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • kerhoasema: liitännäisjäsen

Bruno muutti Louisvillestä Kentuckystä. Hän on Annen vakituinen poikaystävä. Lisäksi hän on kerhon liitännäisjäsen (jäsen, joka ei tule kokouksiin, mutta ottaa keikkoja, kun ei varsinaisille jäsenille se käy). Bruno elää äitinsä Louisen, isänsä Lymanin, siskonsa Kerryn ja veljensä Hunterin kanssa.

Shannon Kilbourne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • kerhoasema: Liitännäisjäsen

Shannon on ainoa jäsen kerhossa, joka ei käy Stonebrookin ala-astetta, vaan käy yksityiskoulua. Hänellä on kaksi siskoa, Tiffany ja Maria. Hän on Lisan ensimmäinen ystävä hänen uudessa naapurustossaan, vaikka he eivät aluksi tulleet toimeen. Lisan Luis-collien kuoleman jälkeen Shannon tarjoutui antamaan Lisalle oman koiransa Astridin pentuja, jonka Lisan veli David myöhemmin nimesi Shannoniksi.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjoja on kirjoitettu kaikkiaan 131, mutta vain allaolevat 24 on suomennettu, viimeisin vuonna 2005. Itse sarjaan kuuluvien 131 kirjan lisäksi on kirjoitettu spin-off -sarjoja nimillä Super Specials, Baby-Sitters Club Mysteries, Super Mysteries, Special Edition Readers' Requests, Portrait Collections, Baby-Sitters Club Friends Forever sekä 122 osaa sisältävä Baby-Sitters Little Sister -sarja, johon siihenkin kuuluu Super Specials -kirjoja. Vielä näiden lisäksi on kirjoitettu Violetin myöhemmästä elämästä Kaliforniassa kertova sarja, Californian Diaries, joka on tarkoitettu hieman vanhemmille lukijoille.

 1. Lisan paras keikka (Kristy's Great Idea, suom. Jaana Lahtinen 1991)
 2. Valerie ja aavepuhelut (Claudia and the Phantom Phone Calls, suom. Jaana Lahtinen 1991)
 3. Susanin salaisuus (The Truth About Stacey, suom. Jaana Lahtinen 1992)
 4. Näytön paikka, Anne! (Mary Anne Saves the Day, suom. Jaana Lahtinen 1993)
 5. Violet ja kauhukolmikko (Dawn and the Impossible Three, suom. Jaana Lahtinen 1993)
 6. Lisan suuri päivä (Kristy's Big Day, suom. Jaana Lahtinen 1994)
 7. Valeria ja ilkeä Janine (Claudia and mean Janine, suom. Jaana Kapari 1995)
 8. Poikahullu Susan (Boy-crazy Stacey, suom. Jaana Kapari 1995)
 9. Violetin kotona kummittelee (The Ghost at Dawn's House, suom. Jaana Kapari 1996)
 10. Bruno tykkää Annesta! (Logan likes Mary Anne!, suom. Jaana Kapari 1996)
 11. Lisa ja nirppanokat (Kristy and the Snobs, suom. Jaana Kapari 1997)
 12. Valerie ja uusi tyttö (Claudia and the New Girl, suom. Jaana Kapari 1997)
 13. Hyvästi, Susan (Good-bye Stacey, Good-bye, suom. Jaana Kapari 1998)
 14. Tervetuloa, Mallory (Hello, Mallory, suom. Kaisa Kattelus 1998)
 15. Violet ja pikkuprinsessat (Little Miss Stoneybrook... and Dawn, suom. Kaisa Kattelus 1998)
 16. Jessin salakieli (Jessi's Secret, suom. Kaisa Kattelus 1999)
 17. Onni kääntyy, Anne (Mary Anne's Bad-luck Mystery, suom. Sari Karhulahti 1999)
 18. Mikä viikonloppu, Susan! (Stacey's Mistake, suom. Tarja Rouhiainen 2000)
 19. Älä lannistu, Valerie (Claudia and the Bad Joke, suom. Tarja Rouhiainen 2000)
 20. Voitto kotiin, Lisa (Kristy and the Walking Disaster, suom. Tarja Rouhiainen 2002)
 21. Mallory ja kurittomat kaksoset (Mallory and the Trouble With Twins, suom. Tarja Rouhiainen 2002)
 22. Jessi lemmikkivahtina (Jessi Ramsey, Pet-sitter, suom. Tarja Rouhiainen 2003)
 23. Violet Kaliforniassa (Dawn on the Coast, suom. Sini Korhonen 2004)
 24. Lisa ja äitienpäivän yllätys (Kristy and the Mother's Day Surprise, suom. Tarja Rouhiainen 2005)

Stonebrook[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Stonebrook on kuvitteellinen kerholaisten ja kirjan henkilöistä valtaosan kotikaupunki Connecticutin osavaltiossa. Kaupungin on kirjoissa kerrottu olevan lähellä isompaa Stamfordin kaupunkia. Monet sarjan aikuiset ovat töissä Stamfordissa, Jessi Ramseyn balettitunnit ovat siellä ja elokuvan henkilöt käyvät siellä myös usein ostoksilla. Karen ja David Brewerin isä, Lisa Thomasin isäpuoli Watson Brewer omistaa kartanon suurituloisten alueelta. Myös muun muassa Hannie Papadakisin, Amanda ja Max Delaneyn ja Shannon Kilbournen perheet asuvat siellä. Suurin osa kerhon jäsenistä asuu keskiluokan naapurustossa. Mallory ja Susan (Susan muuttaa pois Stronebookista jossain vaiheessa) asuvat lähekkäin. Valerien ja Annen sekä alussa myös Lisan asuinpaikka on kävelymatkan päässä lähes kaikista kodeista ​​ja Stonebrookin ala-asteesta.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

BSC televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Baby-Sitters Clubista on tehty niin elokuva kuin televisiosarjakin. Melanie Mayronin ohjaama elokuva on julkaistu Suomessakin vuonna 1995. Rooleissa elokuvassa:

 1. Schuyler Fisk - Lisa Thomas
 2. Bre Blair - Susan Gill
 3. Rachael Leigh Cook - Anne Spier
 4. Larisa Oleynik - Violet Schafer
 5. Tricia Joe - Valerie Kishi
 6. Stacy Linn Ramsower - Mallory Pike
 7. Zelda Harris - Jessica Ramsey

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]