The Adventurers

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jan Rohde and The Adventurers

The Adventurers on yhtye, joka perustettiin vuonna 1962 Ruotsissa. Sen alkuperäiseen kokoonpanoon kuuluivat Johnny Lundin (soolokitara), Christer Hedin (rytmikitara), Olle Nordström (bassokitara) ja Kurt Mattson (rummut). Laulusolistina oli Lenne Broberg.

Kun yhtye vuonna 1963 tuli kiertueelle Suomeen, kiinnitti Erik Lindström sen levy-yhtiöönsä Finndisc. Kesällä 1963 yhtye levytti kappaleen "The Wind", joka on paremmin tunnettu Helena Siltalan esityksenä nimellä "Tuuli tuo, tuuli vie". Singlen B-puolella oli "Sait multa kukkaset toukokuun" (Greensleeves). Letkajenkkakuumeen noustessa The Adventurers oli hyvin ajan tasalla ja levytti ensimmäisen jenkkasinglensä Kukkuva kitara / Letkajenkka. Näin voi ruotsalaisen yhtyeen sanoa olleen melkoisesti "vastuussa" letkajenkkavillityksen leviämiseen Suomessa. Vuoden lopulla yhtye olikin suosionsa huipulla.

Kun Lenne Broberg lähti armeijaan, hänen tilalleen tuli laulusolistiksi norjalainen Jan Rohde. Hän ja The Adventurers levyttivät vuonna 1963 singlen Doin' The Jenka, josta tuli suuri menestys ja oli vuonna 1964 ykkösenä levymyyntitilastoissa. Seuraavat menestyjät olivat At The Jenka Show ja Finnjenka.

Kun Jan Rohde vuonna 1966 palasi Suomeen, oli yhtyeen tyyli muuttunut progressiivisen rockin suuntaan. Eräällä keikalla Pohjanmaalla tapahtui, että sekä Jan että yhtyeen rumpali saivat kylmän kylvyn Kyröjoessa, kun tangovoittoiseen musiikkiin tottunut yleisö ei ollenkaan pitänyt kuulemastaan.

Vuonna 1981 The Adventurers yritti jälleen uutta tulemista mutta nyt suomalaisen iskelmän ehdoilla. He äänittivät LP-levyllisen rautalankaversioita suomalaisista hittikappaleista, kuten "Liljankukka", "Aamu toi, ilta vei" ja "Tahdon olla sulle hellä". Levy ei kumminkaan menestynyt väärän ajoituksen vuoksi. Jan Rohde vieraili säännöllisesti Suomessa erilaisissa 1960-luvun nostalgiatapahtumissa.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tony Latva - Petri Tuunainen: Iskelmän tähtitaivas. 500 suomalaista viihdetaiteilijaa (WSOY, 2004). ISBN 951-0-27817-3. s. 13-14