Thames Television

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Thames Television oli brittiläinen televisioyhtiö, joka toimi vuosina 1968–2003. Vuosina 1968–1992 yhtiö oli osa ITV:n verkostoa, jossa se vastasi lähetyksistä Lontoon alueella arki-iltaisin ja toisaalta tuotti omia ohjelmiaan, joita ITV levitti verkossaan myös Lontoon ulkopuolelle.[1] Yhtiöllä oli kaksi studiokeskusta: Isompi, jossa tehtiin draamaa ja lastenohjelmia, sijaitsi Teddington Lockissa Middlesexissä Thamesjoen varrella. Pienempi, josta tehtiin uutisia ja ajankohtaisohjelmia, oli aluksi Kingswaylla, sitten Euston Roadilla, ja vuonna 1993 toimiluvan menetyksen jälkeen, kun yhtiö toimi vain ohjelmien tuottajana, koko toiminta keskitettiin Teddingtoniin. Vuonna 1997 yhtiölle valmistuivat uudet tilat Tottenham Court Roadin lähelle.[2] Vuonna 2003 Thamesin silloinen omistaja, FremantleMedia, suoritti yritysfuusion Talkbackin ja Thamesin välillä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1967 ITV-toimilupien arvioinnin yhteydessä ITA, joka vastasi toimilupien myöntämisestä, muutti alueiden toimilupia. Erilliset viikonloppuluvat lakkautettiin Lontoota lukuun ottamatta. Alun perin Lontoon viikonloppulähetyksistä vastannut ATV siirtyi tarjoamaan Midlandsin alueelle koko viikoksi, ja viikonlopuista muualla vastannut ABC Weekend TV pyrki saamaan Lontoon viikonlopputoimiluvan itselleen. Kyseinen lupa kuitenkin myönnettiin London Weekend Televisionille, jolloin ABC:lle ei jäänyt jäljelle vaihtoehtoja.

Lontoossa arkipäivinä toiminut Associated Rediffusion oli aiheuttanut paheksuntaa ITA:ssa ylimielisellä käyttäytymisellään,[3] jonka seurauksena ITA ehdotti, että se muodostaisi uuden yrityksen yhdessä ABC:n kanssa. ITA uhkasi, että jos Rediffusion kieltäytyy ehdotuksesta, Lontoon arkitoimilupa annettaisiin kokonaan ABC:lle. Näin kaksi erillistä yritystä lakkauttivat itsensä ja perustivat uuden yhteisyrityksen, jonka nimeksi tuli Thames Television Lontoota halkovan Thames-joen mukaan. Yhtiö aloitti lähetykset 30. heinäkuuta 1968. Rediffusion jäi vähemmistöosakkaaksi uudessa yrityksessä vasten tahtoaan.[3] Thamesin asema Lontoon arkipäivistä vastaavana ITV-yhtiönä oli merkittävä, ja sen laaja sekä monipuolinen ohjelmistotuotanto toi sille hyvän maineen. Thames oli yksi merkittävimmistä ITV-verkostolle ohjelmia tuottaneista yhtiöistä, ja se onnistui pitämään toimilupansa sekä vuoden 1974 että vuoden 1980 arviointikierroksilla.

Vuoden 1991 arviointikierros, jossa myönnettiin toimiluvat vuodesta 1993 eteenpäin, suoritettiin huutokauppana Broadcasting Act 1990 -lain mukaisesti. Thames hävisi tarjouskilpailussa Carlton Televisionille, ja Thamesin toimilupa päättyi vuodenvaihteessa 1992–93. Edes Thamesin maine ei saanut silloista ITC:tä, ITA:n seuraajaa, muuttamaan mieltään. Jotkin lähteet ovat väittäneet, että päätös lain muotoilusta oli poliittisesti värittynyt; Thames oli esittänyt Margaret Thatcherin johtamaa hallitusta tuohduttaneen dokumentin nimeltään "Death on the Rock" tapauksesta, jossa brittiläiset joukot ampuivat kuoliaaksi terroristeiksi epäiltyjä mutta aseistamattomia IRA:n jäseniä Gibraltarilla. Kyseinen dokumentti esitti vastatodisteita hallituksen viralliselle kannalle, jonka mukaan tapetut olisivat tapon hetkellä olleet virittämässä autopommia.[4][5]

Toimiluvan menetyksen jälkeen Thames yritti muuntautua televisio-ohjelmia tuottavaksi yhtiöksi, mutta sen taloudellinen tilanne ei koskaan elpynyt toimiluvan menetyksestä. Yhtiö myytiin vielä vuonna 1993 Pearson Televisionille, josta taas tuli myöhemmin osa FremantleMediaa. Thames lakkasi olemasta itsenäinen yritys vuonna 2003, kun se yhdistettiin Talkbackin kanssa uudeksi Talkback Thamesiksi. Kyseinen yritys pilkottiin vuonna 2012, ja yksi sen tuloksena syntyneestä neljästä yrityksestä on nimeltään Thames, vaikkakaan alkuperäisen yhtiön suorasta perillisestä ei ole kyse.

Kanavailmeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanava käytti jo alusta asti "Skyline"-tunnusta, jossa näkyi Lontoon taivaanrantaa ja monia sen kuuluisista maamerkeistä, kuten Big Ben, Tower Bridge ja St Paulin katedraali. Tunnukseen lisättiin värit vuonna 1969, ja sitä käytettiin yhtäjaksoisesti aina vuoteen 1989 asti, jolloin Thames uudisti tunnuksensa ja vielä myöhemmin samana vuonna ryhtyi käyttämään ITV:n yleisiä tunnuksia. Thames otti käyttöön uuden tunnuksen vuonna 1990 paikallisia ohjelmiaan varten. Vuonna 1991 tarjoustappionsa jälkeen Thames rupesi käyttämään sitä kaikkiin ohjelmiinsa (ITV-tunnuksen sijasta), ja sen käyttöä jatkettiin toimiluvan loppuun asti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Thames Television: Idents TV Live. Arkistoitu 29.6.2012. Viitattu 13.9.2012.
  2. [http://www.reocities.com/Hollywood/5144/thamestv.html Thames Television Productions] reocities.com. Arkistoitu 4.3.2016. Viitattu 19.3.2019. (englanniksi)
  3. a b Cherry, Simon: ITV: The People's Channel: ITV 50. Reynolds & Hearn Ltd, 2005. (englanniksi)
  4. Evans, Richard; Ford, Richard; Searle, Dominique: Trial by TV' row over IRA killings film. The Times, 29.4.1988. (englanniksi)
  5. Thatcher 'took her revenge'. The Times, 21.9.1991. (englanniksi)