Thaimaan vallankaappaus 2006

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thaimaan vallankaappaukseen osallistunut sotilas

Thaimaan vallankaappaus 2006 käynnistyi Thaimaan armeijan ilmoittaessa kaapanneensa vallan maassa.[1]

Vallankaappausta edelsi poliittinen kriisi pääministeri Thaksin Shinawatran ja hänen poliittisten vastustajiensa välillä. 19. syyskuuta 2006 kenraali Sonthi Boonyaratkalinia tukijoineen aloitti vallankaappauksen pääministeri Thaksinin ollessa New Yorkissa. Kaappauksen toimeenpanijat nimittivät itseään demokraattisen uudistuksen neuvostoksi. Panssarit piirittivät Bangkokin hallintorakennukset ja sotilaat ottivat haltuunsa median. Pääministeri Shinawatra julisti hätätilan New Yorkista käsin ja erotti kenraalin.

Vallankaappaajat ilmoittivat kumonneensa Thaimaan perustuslain, senaatin, edustajainhuoneen ja perustuslaillisen oikeuden ja julistivat maahan sotatilalain.[2] Sotilaiden ilmoituksen mukaan vallankaappaus on tilapäinen. Sen tarkoituksena on syrjäyttää pääministeri Thaksinin hallinto, joka armeijan mukaan on jakanut maan kahtia ja lisännyt korruptiota. Kaappausta johtanut kenraali Sonthi Boonyaratkalin on sanonut, että siviilihallinto palautetaan parin viikon kuluttua vallankaappauksesta[3]. Armeijan mukaan vallankaappaus oli välttämätön, koska nykyinen hallitus oli uhka kansalliselle yhtenäisyydelle.

Tilanne on Thaimaassa pysynyt rauhallisena. Uutistoimisto Reutersin mukaan Thaimaan asevoimat on luonut niin sanotun demokraattisen uudistuksen komission hallitsemaan maata väliaikaisesti. Edellisen kerran Thaimaassa yritettiin sotilasvallankaappausta 1991.

Vaikka bangkokilaisten reaktiot ovat yleisesti ottaen tukeneet vallankaappausta, tiedotusvälineiden tiukkojen rajoitusten takia ei ole tiedossa kuinka ihmiset Bangkokin ulkopuolella ovat reagoineet. Yli viisi henkilöä käsittävät poliittiset kokoontumiset on kielletty kuuden kuukauden vankeusrangaistuksen uhalla[4]. Tämän lisäksi mediaa on kielletty ilmaisemasta mielipiteitä, jotka ovat sotilasjuntan vastaisia tai siihen kriittisesti suhtautuvia.

Sotilasjuntta nimitti kenraali Surayud Chulanontin 1. lokakuuta väliaikaiseksi pääministeriksi Sonthin tilalle. Samalla se julkisti uuden väliaikaisen perustuslain, joka antoi juntalle merkittävästi valtaa vuodeksi 2007 luvattuihin vaaleihin asti. [5]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Thailand Military, Police Say They Have Seized Power, Bloomberg.com (englanniksi)
  2. Thailand's military tightens grip, BBC News 20.9.2006 klo 7:49 (englanniksi)
  3. Thaimaan sotilaat aikovat olla vallassa pari viikkoa, Yle 20.9.2006
  4. Activists, former MP arrested after staging protest (Arkistoitu – Internet Archive) (luettu 22. syyskuuta 2006)
  5. Surayud Thaimaan pääministeriksi, Yleisradio 1.10.2006

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Thaimaan vallankaappaus 2006.
Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.