Texarkanan murhat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Texarkanan murhat ovat tuntemattomaksi jääneen sarjamurhaajan Texasin Texarkanassa tekemiä selvittämättömiä murhia, jotka tapahtuivat viikonloppuisin 22. helmikuuta – 3. toukokuuta 1946. Tappajan uhreiksi joutui kymmenen viikon aikana viisi ihmistä ja kolme sai vammoja. Lehdistö nimesi tämän mystisen murhaajan kahdella samanlaisella lempinimellä: "The Phantom Killer" (suom. aavetappaja) tai "The Phantom Slayer" (suom. aaveteurastaja).

Virginia Carpenterin selvittämättömäksi jäänyttä katoamistapausta vuonna 1948 epäiltiin myös saman tappajan tekemäksi. Tätä teoriaa ei ole tähän mennessä vahvistettu todeksi tai tyrmätty.

Paikallinen rikollinen Youell Swinney oli pääepäilty.[1]

Ensimmäinen hyökkäys

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen raportoitu hyökkäys tapahtui 22. päivä helmikuuta, 1946. Lähellä puolta yötä Jimmy Hollis (25) ja Mary Jeanne Larey (19) parkkeerasivat autonsa syrjäiselle alueelle. Tämä oli tarkoitus olla viimeinen paikka yhteisen elokuvaillan päätteeksi. He eivät ehtineet olla siellä kauankaan, kunnes valkoiseen naamioon pukeutunut mies tuli ja osoitti heitä suoraan kasvoihin taskulampulla. Aseella uhaten hän käski nuoren parin ulos ja käski Jimmyn laskea housunsa. Heti kun Jimmy oli laskenut housunsa, hyökkääjä löi häntä aseen kahvalla kaksi kertaa päähän, aiheuttaen kallonmurtuman. Marya lyötiin myös ja sen jälkeen hänen käskettiin juosta pois. Tämän juostua hetken hyökkääjä pysäytti Maryn ja kysyi, minne tämä oli matkalla.

Mary kertoi, että murhaaja oli juuri käskenyt niin. Suututtuaan, hyökkääjä painoi Maryn maahan ja raiskasi hänet aseen piipulla. Mary onnistui kuitenkin pakenemaan ja haki poliisit. Jimmy löydettiin tajuttomana, mutta elossa. Hän väitti, että tekijä oli valkoinen mies (noin 30-vuotias), mutta Maryn mukaan hän oli "vaalea musta mies".

Ensimmäinen kaksoismurha

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samana vuonna maaliskuun 24. päivä Richard Griffin (29) ja Polly Ann Moore (17) löydettiin ammuttuina autostaan lähellä Club Dallas -nimistä baaria. Heitä molempia oli ammuttu kylmäverisesti päähän. Nämä ovat Phantom Killerin ensimmäinen vahvistetut murhat. Vaikka poliisi mietti yhteyksiä Hollisin ja Lareyn hyökkäykseen, he eivät vielä uskoneet olevansa tekemisissä sarjamurhaajan kanssa.

Toinen kaksoismurha

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huhtikuun 14. päivä 15-vuotias Betty Booker ja 16-vuotias Paul Martin löytyivät kuolleina kolmen mailin päässä Martinin autosta. Molempia oli ammuttu, mutta Martin kuoli raaemmin. Häntä oli ammuttu yhteensä neljä kertaa; nenän läpi, rintaan, käteen ja kohtalokas laukaus osui niskaan. Bookerin ruumis löytyi myöhemmin, yksi ampumahaava rinnassa ja toinen kasvoalueella. Hän oli asetettu puun alle ja oikea käsi oli taskussa. Heillä ei ollut seurustelusuhdetta. Murha-ase oli .32 kaliiperin automaattinen Colt-pistooli. Alueen läheisyys ja viktimologia viime kaksoismurhaan sai poliisin tajuamaan, että tekijä on sama. Myös lehdistö tajusi saman asian ja murhaaja sai nimensä: The Phantom Killer.

Viimeinen hyökkäys

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toukokuun 3. päivä, iltayhdeksän aikoihin maanviljelijä Virgil Starks (37) ja hänen vaimonsa Katie (36) viettivät rauhallista iltaa, kunnes Phantom iski jälleen. Hän ampui Virgilin kylmäverisesti suoraan ikkunan läpi. Katie saapui paikalle ja sai luodista. Laukaus ei kuitenkaan ollut kohtalokas. Kun Phantom lähestyi häntä, Katie nousi ylös ja juoksi henkensä edestä pakoon. Saapuessaan sairaalaan hän kertoi kaiken mitä oli kuullut ja kokenut. Katie selviytyi. Poliisit löysivät talosta kuoliaaksi ammutun Virgilin, kaksi ampumahaavaa selässä. Paikalta löydettiin myös taskulamppu murhaajan sormenjäljillä. Toisin kuin muissa murhissa, ase oli .22 kaliinperin automaattinen kivääri. Tapaus kuitenkin liitettiin viime aikoina kauhua herättäneeseen sarjamurhaajaan.

Profiilin koonnut psykologi Anthony Lapalla sanoi murhaajan olevan 30-50-vuotias, ruumiinrakenteeltaan normaali mies. Lapalla uskoi rikollisen olevan valkoihoinen, koska omien sanojensa mukaan "yleisesti, neekeririkolliset eivät ole näin älykkäitä ja järjestyneitä". Edelleen profiilissa sanottiin, että murhaajaa ajavat vahvat seksuaaliset halut ja sadistiset luonteenpiirteet. Phantom on älykäs, järjestäytynyt ja äärimmäisen vaarallinen ihminen, joka ei luultavasti jää kiinni. Tappaja voi vaivatta esittää normaalia ihmistä, mutta vapauttaa sadistiset halunsa, kun hän haluaa. Hän ei välttämättä asu alueella vaan sen ympäristössä, mutta tuntee paikallisen maaston. Phantom näkee murhapaikkansa "metsästysalueena", jossa kaikki on vapaata riistaa. [2].

https://criminalminds.fandom.com/wiki/The_Phantom_Killer

  1. Prudence Mackintosh: Texarkana Murder Mystery Texas Monthly. 2014. Viitattu 5.11.2017. (englanniksi)
  2. Texarkana Gazette, tiistai, 7.5.1946, etusivu