Tetrafobia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Erään shanghailaisen asuinrakennuksen hissipaneeli. Numerot 4, 13 ja 14 puuttuvat, mutta yhden kerroksen numero on negatiivinen luku.

Tetrafobialla tarkoitetaan numeron 4 pelkoa. Tämä taikauskoinen pelko on yleisin Itä-Aasian maissa, kuten Kiinassa, Japanissa, Koreassa ja Taiwanissa. Kiinan kielellä sana neljä (四, pinyin: sì) muistuttaa äänneasultaan huomattavasti sanaa kuolema (死, pinyin: sǐ) monissa puhutun kiinan kielissä. Vastaavasti sana neljä on japaniksi (shi) ja koreaksi (사, sa) ääntämykseltään täysin sama kuin kunkin kielen kuolemaa tarkoittava sana.

Tetrafobian vuoksi Itä-Aasiassa vältetään numeroa 4 juhlapäivien ja perheenjäsenen sairauden aikana. Jälkimmäisellä on huomattava rooli erityisesti kiinalaisessa kulttuurissa. Luvun 4 pelon vuoksi myös muut numerot, joissa 4 esiintyy (14, 24 jne.) ovat pannassa. Edellä mainituissa maissa luvun 4 sisältävät numerot jätetään pois rakennuksissa, kuten hotelleissa, toimistoissa ja sairaaloissa. Pöytänumerot 4, 14, 24 jne. jätetään usein pois hääaterioilla ja muissa sosiaalisissa tapahtumissa. Monissa asuinrakennuskomplekseissa rakennusnumerot 4, 14, 24 jne. korvataan usein kirjaimen ja numeron yhdistelmällä: rakennuksesta 4 tulee rakennus 3A, 14:stä 13A ja niin edelleen.

Hongkongissa joistain rakennuksista, kuten pilvenpiirtäjistä Vision City ja The Arch, puuttuu kokonaan kerrosnumerointi kerroksista 40–49. Tämän kulttuurisen fobian ulkopuolella kasvaneelle menetelmä antaa vaikutelman kuin joitain kerroksia puuttuisi kokonaan, sillä 39/F-kerrosta seuraa 50/F. Kiinalaisten armeijalentokoneiden nimi alkaa aina numerolla 5, kuten taistelukone ”Shenyang J-5”. Vastaavasti taiwanilaiset ja eteläkorealaiset merivoimat eivät käytä numeroa 4 antaessaan aluksilleen viirinumerot. Kaupungeissa, joissa itäaasialainen ja länsimainen kulttuuri sekoittuvat (kuten Hongkong ja Singapore), on mahdollista, että joissain rakennuksissa sekä numero 13 että numero 4 kaikkine variaatioineen jätetään pois.

Koreassa tetrafobia on Kiinaan verrattuna vähäisempi, joskin kerrosnumero 4 hypätään yli lähes aina sairaaloissa ja muissa julkisissa rakennuksissa. Muissa rakennuksissa neljännen kerroksen numerona on kirjain F (englannin kielen sanasta four) numeron 4 sijaan, samoin hisseissä. Asunnon numeroita, joissa on useampi nelonen (kuten 404), pyritään välttämään. Tetrafobiassa voidaan mennä jopa niin pitkälle, että kiinteistön arvo putoaa.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Tetraphobia