Tetra Pak

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tetra Pak
Tunnuslause Suojaa kaikkea hyvää
Perustettu 1951 Lund, Ruotsi
Perustaja Ruben Rausing
Toimitusjohtaja Dennis Jönsson
Kotipaikka Lausanne, Sveitsi
Toimiala Pakkausteollisuus
Tuotteet kartonkipakkaukset, pakkauskoneet, muut elintarviketeollisuuden koneet
Liikevaihto 11,5 mrd. EUR (2019)[1]
Henkilöstö 25 555 (2019)[1]
Emoyhtiö Tetra Laval
Kotisivu www.tetrapak.com

Tetra Pak on ruotsalaislähtöinen, maailmanlaajuisesti toimiva yhtiö, joka valmistaa kartonkisia juoma- ja elintarvikepakkauksia, pakkauskoneita ja muita elintarviketeollisuuden koneita.

Yrityksen ensimmäinen tuote oli tetraedrin muotoinen kartonkinen juomapakkaus, joka nykyään tunnetaan nimellä Tetra Classic. Nykyään Tetra Pak toimii yli 165 maassa ja työllistää yli 20 000 henkeä. Yhtiön pääkonttori oli 1990-luvun puoliväliin saakka Lundissa Ruotsissa, minkä jälkeen se siirtyi Lausanneen Sveitsiin.

Tetra Pak on osa Tetra Laval -konsernia. Konsernin kaksi muuta pääyksikköä ovat PET-pulloja valmistava Sidel sekä lypsykoneita ja muita karjatalouden koneita valmistava DeLaval.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruben Rausing (1895–1983) perusti Tetra Pak AB:n Lundissa vuonna 1951 pakkausalan yrityksen Åkerlund & Rausing AB:n tytäryhtiöksi. Ensimmäiset lehdistötilaisuudet pidettiin saman vuoden toukokuussa. Ensimmäinen tuote oli nelisivuinen nelitahokkaan eli tetraedrin muotoinen juomapakkaus, jonka mukaan Tetra Pak sai nimensä. Alkuperäinen tetraedri kulkee nykyisin nimellä Tetra Classic. Sittemmin yhtiö lanseerasi myös muun mallisia kartonkipakkauksia, jotka vuosikymmenen kuluessa nousivat kilpailemaan lasisten juomapakkausten kanssa.

Yhtiön ensimmäinen laajennus ulkomaille tapahtui Saksan Hampuriin vuonna 1954. Suomessa Tetra Pak Oy aloitti toimintansa vuonna 1955 yhtenä ensimmäisistä ulkomaanlaajennuksista. Sen ensimmäisiä asiakkaita olivat muun muassa Maitokeskus-Mjölkcentralen, Valio ja Marli. 1960-luvun kuluessa yritys levittäytyi Atlantin taakse ensin Meksikoon vuonna 1960 ja Yhdysvaltoihin vuonna 1962 sekä idän suunnassa Neuvostoliittoon vuonna 1961 sekä Lähi-itään alkaen Libanonista vuonna 1964. Vuonna 1971 yritys avasi tehtaansa Japanissa sekä vuotta myöhemmin Kiinassa ja Keniassa. Vuonna 1974 yritys siirtyi Australiaan ja Etelä-Amerikassa Brasiliaan vuonna 1978. Seuraavien vuosikymmenien kuluessa yritys laajensi toimintaansa ympäri maailmaa.

Myös yhtiön tuotantokapasiteetti kasvoi tasaisesti. Vuonna 1971 Tetra Pak valmisti noin 10 miljardia pakkausta vuodessa, vuonna 1977 20 miljardia, ja 50 miljardin pakkauksen raja meni rikki vuonna 1989. Nykyään yhtiö toimii yli 165 maassa.[3]

Tuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tetra Classic

Tetra Pak aloitti toimintansa valmistamalla kartonkisia juomapakkauksia. Vuoden 1953 tetraedrinmuotoista Tetra Classicia seurasivat kylmille juomille vuonna 1963 suorakuution muotoinen Tetra Brik sekä myöhemmin Tetra Rex ja Tetra Top. Erityisesti iskukuumennetuille juomille tarkoitettuja pakkauksia ovat Tetra Classic Aseptic, Tetra Brik Aseptic, Tetra Fino Aseptic, Tetra Gemina Aseptic, Tetra Prisma Aseptic, Tetra Wedge Aseptic ja Tetra Recart. Aseptisesti prosessoiduissa Tetra Pak -pakkauksissa voidaan säilyttää kylmien juomien lisäksi UHT- eli iskukuumennettuja juomia, jotka säilyvät huoneenlämmössä.

Yhtiön viimeisin aluevaltaus ovat muovilaminaatilla päällystetyt kartonkipakkaukset sellaisille elintarvikkeille, joita perinteisesti on säilötty peltitölkkeihin.[4] Maidon ja erilaisten mehujuomien lisäksi uudelleensuljettavia Tetra Pak -pakkauksia käytetään myös viinin säilömiseen.

Tetra Pakin valmistamien pakkausten pääasiallinen materiaali on kartonki.[5] Yhtiö on ilmoittanut sitoutuneensa kierrätykseen ja ympäristöhaittojen vähentämiseen.[6] Se korostaa kartongin kierrätettävyyttä ja on kehittänyt erityistä laitteistoa tuotteissa käytettävien polyeteenimuovin ja alumiinin käsittelemiseksi.[7] Ympäristönäkökulmien lisäksi yhtiöllä on oma kehitysyhteistyöohjelmansa.[8]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Tetra Laval annual report 2019/2020 Tetra Laval. Arkistoitu 20.4.2021. Viitattu 22.8.2023.
  2. About Tetra Pak Tetra Pak. Arkistoitu 26.9.2009. Viitattu 18.3.2010.
  3. About Tetra Pak: History Tetra Pak. Arkistoitu 19.6.2010. Viitattu 18.3.2010.
  4. Tetra Pak in brief, (Arkistoitu – Internet Archive) Tetrapak.com
  5. Protects whats good, (Arkistoitu – Internet Archive) Tetrapak.com
  6. Environmental solutions, (Arkistoitu – Internet Archive) Tetrapak.com
  7. Aluminium and polyethylene, (Arkistoitu – Internet Archive) Tetrapak.com
  8. About food for development, (Arkistoitu – Internet Archive) Tetrapak.com

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]