Tessy Thomas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Tessy Thomas(ടെസ്സി തോമസ്) (s. 1964) on Intian Defence Research and Development Organisation -organisaation insinööri, joka johti 2000-luvulla mannertenvälisen ballistisen Agni-V-ohjuksen suunnittelun, joka lienee ensimmäinen moinen saavutus naiselle missään päin maailmaa.[1]

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tessy on kotoisin Alappuzhasta Keralasta.[2] Hän syntyi liikemiehen lapseksi. Hän opiskeli insinööriksi Government Engineering College -yliopistossa Thrissurissa. Hän tutustui raketteihin jo lapsena, koska hänen kotinsa oli suhteellisen lähellä rakettien laukaisukeskusta. Hänellä on tekninen jatkotutkinto Institute of Armament Technology-koulusta Punessa (nykyinen Defence Institute of Advanced Technology).[3] Hän on kristitty ja sai nimensä Äiti Teresan mukaan.[4] Hän toiminut nykyisessä laboratoriossaan vuodesta 1988 alkaen.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tessy oli projektin apulaisjohtaja, kun Intia kehitti 3 000 kilometriä kantavan Agni-III-ohjuksen.[1] Hän toimi projektipäällikkönä, kun Intia kehitti Agni IV-ohjuksen, jota testattiin vuonna 2011.[5] Tessy toimi sen jälkeen ja aikana projektipäällikkönä ja johti 5 000 km kantavan Agni-V-ohjuksen kehitystötä vuodesta 2009 lähtien.[6] Ohjusta kokeiltiin onnistuneesti 19. huhtikuuta 2012.[7] Tammikuussa 2012 Intian pääministeri nosti Thomasin Intian tiedekongressissa esimerkiksi, miten naiset voivat edetä Intiassa. Vuonna 2011 hän oli kolmesta Shanti Swarup Bhatnagar -palkinnon saajista, joka on Intian johtava tiedepalkinto.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän on naimisissa Saroj Kumarin kanssa, joka on kommodorin arvoinen meriupseeri. Perheessä on yksi poika, Tejas.[3] Poika opiskelee insinööriksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]