Koordinaatit: 9.49°N, 76.33°E

Alappuzha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alappuzha

Alappuzha

Koordinaatit: 9.49°N, 76.33°E

Valtio Intia
Osavaltio Kerala
Piirikunta Alappuzhan piirikunta
Väkiluku (2011) 241 072[1]


Alappuzha (malajalamiksi ആലപ്പുഴ, Ālappuḻa) on kaupunki Intian eteläosassa, Keralan osavaltiossa. Kaupunki tunnetaan myös brittiläisten siirtomaaisäntien jäljiltä nimellä Alleppey. Kaupunki kuuluu Alappuzhan piirikuntaan ollen samalla sen keskuskaupunki. Alappuzha sijaitsee noin 150 kilometriä osavaltion pääkaupungista, Thiruvananthapuramista luoteeseen. Myös Keralan merkittävin satamakaupunki Kochi sijaitsee vain noin 70 kilometriä Alappuzhasta pohjoiseen.

Sen lisäksi, että Alappuzha on historiallisesti merkittävä satamakaupunki Arabianmeren rannalla, se on myös yksi merkittävimmistä Keralan takavesien satamakaupungeista. Suoraan lännestä itään kaupungin läpi kulkee mereltä takavesille kaksi isoa kanalia, jotka on nimetty pohjoiseksi ja eteläiseksi kanaaliksi. Poistuttaessa keskustasta kohti sisämaata ja takavesiä Alappuzhan ympäröivä alue sisältää mahtavan pienkanaalien verkoston, jonka rannoilla sijaitsee lukuisia pieniä kehittymättömiä takavesikyliä. Kanaalit ovatkin toimineet satoja vuosia kaupunkia reunustavien alueiden pääliikennöintiverkostona. Marco Polon kerrotaan nimenneen myöhäiskeskiaikaisten maankiertämistensä aikana kaupungin "idän Venetsiaksi".

Jalostuneen vesiliikenneverkostonsa takia Alappuzha on Keralassa takavesiin perustuvan elinkeinon yksi vetonaulakaupungeista. Takavesiin perustuva elinkeino on Keralassa valtavassa kasvussa, ja myös Alappuzhan alueen turismi kietoutuu erittäin vahvasti juuri takavesien ympärille. Liikenneväylät myös mahdollistavat mutkattoman vene- ja lauttaliikennöinnin muihin kaupunkeihin, merkittävimpänä noin 80 kilometriä etelämpänä sijaitsevaan Kollamiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Urban Agglomerations/Cities having population 1 lakh and above (PDF) Provisional Population Totals, Census of India 2011. Census of India. Viitattu 27.7.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]