Tenkai

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tenkain perustama Kan'ei-jin temppeli.

Tenkai (jap. 天海, 15361643) oli japanilainen buddhalaismunkki, joka eli Azuchi-Momoyama ja Edo-kausilla. Hänen buddhalainen nimensä oli alkuun Zuifū (jap. 随風), mutta se vaihtui Tenkaiksi vuonna 1590. Kuolemansa jälkeen Tenkaille myönnettiin nimi Jigen Daishi (jap. 慈眼大師) vuonna 1648.

Tenkai vaikutti Kita-inin temppelissä Kawagoessa, ja nousi luostarin johtoon vuonna 1599.[1] Hän kuului Tokugawa Ieyasu sisäpiiriin, ja toimi yhteyshenkilönä Tokugawa-shōgunaatin ja Kioton keisarillisen hovin välillä. Yksi hänen aloittamista projekteista oli Oda Nobunagan tuhoaman Enryaku-jin temppelin jälleenrakennus. Hän myös sai luvan uudistaa Kita-inin temppeliä, ja muutti itse temppelin nimeä.

Kun Ieyasu lähestyi kuolemaa, hän antoi Tenkaille tehtäväksi hautajaisten järjestämisen ja Ieyasun nimen muutamisen kuolemanjälkeiseen muotoon.[1] Tenkai valitsi tälle nimen Tōshō Daigongen. Tenkai jatkoi shōgunaatin palvelemista kahden seuraavan shōgunin ajan, ja sai Tokugawa Iemitsulta tehtäväksi perustaa Kan'ei-jin temppeli Uenoon, koilliseen Edon linnasta. Tämä vastasi Tenkain omia haaveita vahvan uskonnollisen keskuksen luomisesta.[2] Temppelin oli tarkoitus torjua pahoja henkiä, joiden uskottiin virtaavan kaupunkiin koillisesta.[2]

Tenkain varhaisesta elämästä ei tiedetä mitään, ja se on herättänyt monenlaisia huhuja. Esimerkiksi jotkin fiktiokirjailijat ovat yhdistäneet Tenkain Nobunagan pettäneeseen Akechi Mitsuhideen. Mitsuhiden kuolemasta ei ole varmaa tietoa, ja jotkut ovat uskoneet hänen aloittaneen uuden elämän Tenkaina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Watanabe, s.34
  2. a b Watanabe, s.30