Telesina

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Telesina (toiselta nimeltään Teresina) on korttipeli, jota pelataan ranskalaisella korttipakalla, 32 korttia ässästä seiskaan eikä jokereita. Ässä on suurin kortti (14) ja samalla pienin kortti (6). Telesinaa voi pelata yhdellä pakalla korkeintaan kuusi pelaajaa. Telesina muistuttaa viiden kortin avopokeria. Tämä pokeriversio on kotoisin Italian San Remosta, Telesinasta. [1]

Käsien paremmuusjärjestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Telesinassa käsien paremmuusjärjestys on hieman poikkeava muun muassa Texas Hold'emiin lähinnä värien paremmuusjärjestyksessä sekä täyskäden ollessa huonompi kuin väri. Poikkeavaa sököön on neljän värin ja neljän suoran puuttuminen.
Ässää merkitään A:lla (eng. ace); kuningasta, kurkoa K:lla (eng. king); akkaa, kuningatarta, rouvaa Q:lla (eng. queen); jätkää, talonmiestä, sotilasta J:llä (eng. jack) ja kymppiä T:llä (eng. ten). Tavallisia numerokortteja merkitään numeroin.

Kädet ovat paremmuusjärjestyksessä huonoimmasta kädestä lähtien.

Hai eli suurin kortti (eng. high card). Kädessäsi ei ole mitään paria, väriä tai suoraan, niin kätesi on hai, esimerkiksi akka-hai, joka tarkoittaa, että suurin korttisi on akka. Jos vastustajillasi on myös hai-käsi, isompi hai voittaa (ässä suurin, seuraavaksi kurko ja siitä alenevassa järjestyksessä). Jos teillä on samat hait, seuraavaksi isoin kortti ratkaisee, kunnes tulee eriävä kortti.

Pari, yksi pari (eng. pair). Kädessäsi on kaksi samaa korttia, mutta muut kortit eivät muodosta keskenään pareja eikä ole samoja kuin parin muodostaneet kortit. Jos vastustajallasi on myös pari kädessään, isompi pari voittaa. Jos vastustajallasi on sama pari kuin sinulla, ratkaisee käden voittaja kikkeri (eng. kicker) eli suurin kortti, joka ei muodosta pariasi. Jos kikkeri on sama kummallakin, niin toiseksi isoin kortti jne.

Kaksi paria (eng. two pairs). Kädessäsi on tällöin kaksi paria, eli 2x samaa numeroa edustava kortti eikä viides kortti ole yhteneväinen muiden neljän kortin kanssa. Tämä kortti on sinun kikkerisi. Jos vastustajallasi on myös kaksi paria, suurempi pari ratkaisee voiton, sen ollessa sama toisen parin suuruus ja lopulta kikkerisi suuruus.

Kolmoset, kolme samaa (eng. three of a kind). Kädessäsi on tällöin kolme saman numeroista korttia, eikä kaksi muuta ole joko yhteneviä kolmosien muodostamien kanssa tai eivät muodosta keskenään paria. Jos vastustajallasi on kolmoset, niin suuremmat kolmoset voittavat, kikkerillä ei ole kolmosissa enää väliä.

Suora (eng. straight). Kätesi muodostuu peräkkäisistä viidestä peräkkäisestä numerosta, niin että kaikki eivät ole samaa maata. Jos vastustajallasi suora, suoran korkein kortti ratkaisee voiton (ässä suurin, paitsi jos se on kutonen).

Täyskäsi (eng. full house, full hand). Kätesi muodostuu parista sekä kolmosista. Jos vastustajallasi on myös täyskäsi, suuremmat kolmoset voittavat.

Väri (eng. flush). Kätesi muodostuu korteista, jotka ovat samaa maata, mutta eivät muodosta suoraa. Jos kummallakin on väri, värin maa ratkaisee (alenevassa järjestyksessä: hertta, ruutu, risti, pata [2]), toisin kuin useimmissa pokeripeleissä.

Neloset, neljä samaa (eng. four of a kind). Kädessäsi on neljä numeroarvoltaan samanarvoisia kortteja. Jos vastustajallasi on myös neloset, suuremmat neloset voittavat.

Värisuora (eng. straight flush). Kädessäsi on tällöin siis kortit, jotka muodostavat sekä värin että suoran. Jos vastustajallasi on parempi värisuora kuin sinulla, Telesinassa pienempi värisuora (pata A, 7, 8, 9, T) voittaa isomman värisuoran (hertta 9, T, J, Q, K). Jos värisuorat ovat samat, maiden paremmuusjärjestys on sama kuin värissä.

Esimerkkikäsiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hai-käsi A♠ K♦ Q♠ 7♠ 9♣ Ässä-hai
Pari K♠ K♦ Q♥ A♣ 10♠ Kuningas-pari ässä-kikkerillä
Kaksi paria 7♥ 7♦ 8♣ 8♠ Q♠ Kaksi paria seiskoilla ja kaseilla sekä akka-kikkeri
Kolme samaa K♦ J♥ J♦ J♣ 8♣ Kolme jätkää kuningas-kikkerillä
Suora A♠ 7♠ 8♦ 9♣ T♣ Suora kutosesta kymppiin. Ässä voi joko olla 6 tai 14
Täyskäsi 7♥ 7♦ T♥ T♦ T♠ Täysi käsi seiskoilla ja kympeillä
Väri A♠ J♠ T♠ 8♠ 7♠ Ässä-väri pataa
Neljä samaa Q♥ Q♦ Q♠ Q♣ 7♣ Neljä akkaa
Värisuora T♦ J♦ Q♦ K♦ A♦ Värisuora ruutua kympistä ässään. Esimerkki vastaa kuningasvärisuoraa.

Korttienjako ja Panostukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen jaettuja kortteja jokainen laittaa pottiin ennaltasovitun anten, alkupanoksen. Tämän jälkeen jakajasta (eng. button, dealer) jaetaan kortit myötäpäivään siten, että ensimmäinen kortti on piilossa muilta pelaajilta eli ns. hoolikortti (pimeäkortti, käsikortti) ja toinen kortti jaetaan näkyviin. Tämän jälkeen sovituista säännöistä riippuen suurimman kortin saanut (saman numeron kanssa värijärjestys, joka on sama kuin värissä) panostaa nk. pakkopanoksen (eng. Bring-in), joka on yleisesti joko kaksi tai kolme kertaa ante. Aina pakkopanosta ei ole, mutta panostuskierroksen aloittaa aina suurin kortti. Pakkopanoksen asettava voi myös laittaa enemmän pelimerkkejä tai rahaa pottiin kuin pelkän pakkopanoksen eli panostaa (eng. bet). Panostuskierroksen aloittaa aina suurin kortti. Muut pelaajat myötäpäivää kiertäen panoksen laittajasta joko voivat sököttää (eng. check) (mahdollista ensimmäisellä kierroksella, jos ei ole pakkopanostusta), jos kukaan ei ole ennen häntä panostanut. Jos joku pelaajista on ennen vuorossaolevaa panostanut, voi vuorossaoleva joko maksaa asetetun panoksen tai korotuksen (eng. call), korottaa (toinen suomennos nokittaa, eng. raise) tai luovuttaa (toinen suomennos kipata tai foldata, eng. fold). Sököttää ei voi, jos joku toinen on panostanut ennen vuorossaolevaa pelaajaa. Kun joko kaikki ovat sököttäneet tai joku on maksanut panostuksen, jaetaan seuraavat kortit kuvapuoli ylöspäin. Tämän jälkeen jälleen suurimman kortin saanut aloittaa panostuksen kierroksen joko panostamalla tai sököttämällä.
Näin edetään kunnes kaikille on saatu viisi korttia käteen (yksi on kuvapuoli alaspäin ja loput ylöspäin) ja viimeinen panostuskierros on päättynyt. Tämän jälkeen jaetaan Vela-kortti, joka on yhteinen kaikille eli jokaiselle kuudes kortti. Jokainen pelaaja käyttää tätä parantaakseen kättänsä. Tämän jälkeen on vielä panostuskierros, jonka aloittaa viimeisimmällä panostuskierroksella aloittanut pelaaja. Jokainen pelaaja voi käyttää vain viittä korttiaan kättä tehdessään, eli ei ole olemassa käsiä kuten kolme paria tai kahdet kolmoset. Kun viimeinen panostuskierros on päättynyt, pelaajat paljastavat hoolikorttinsa ja katsotaan kenellä on paras käsi.

Limiitit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Telesinaa, kuten muitakin pokeripelejä, voidaan pelata erilaisilla limiiteillä eli panostusrajoilla (eng. limits), jotka määrävät kuinka paljon voidaan panostaa.

Potti-limiitti Potti-limiitti (eng. pot-limit) on Telesinan yleisin muoto, jossa voidaan panostaa vain sen verran kuinka paljon potissa on. Tällöin yleensä pakkopanostus on kaksi kertaa alkupanos. Jos pelaajia on kuusi, ante on 1 € ja pakkopanostus on 2 € voi pakkopanoksen panostava joko panostaa tuon vaaditun 2 € tai korottaa 2–6 €, korkeintaan potissa olevan rahamäärän verran.

Rajoitettu-limiitti Rajoitettu-limiitti (eng. fixed-limit) on Telesinasta toinen käytetty muoto, jossa voidaan panostaa vain sen verran kuinka paljon rajaksi on sovittu: yleinen on 2–4 kertaa ante eli sama kuin pakkopanostus. Jokainen pelaaja voi panostuksen jälkeen korottaa panoksen rajan määrämän summan, mutta ei vähempää tai enempää. Jos panostusta korotetaan kolme tai neljä kertaa potti tulee capatuksi eli sen jälkeen kukaan ei voi muuta kuin luovuttaa tai maksaa.

No-limiitti No-limiitti, limiititön (eng. no-limit) on Telesinasta harvinaisempi muoto. Limiittömässä pelissä ei ole mitään rajaa kuinka paljon voit panostaa tai korottaa eli voit hävitä kaikki rahasi yhdessä jaossa.

Telesina nykypäivänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Telesina on kasvattanut suosiotaan huomattavasti Hold'emin suosion noustessa sekä pelien laajenemisessa Internetissä. Telesina on suosittu peli varsinkin Italiassa, mutta myös suomalaiset pelaavat mielellään tätä hyvin vauhdikasta ja riskialtista pokeriversiota. Suomessa harvemmin kasinoilla pelataan Telesinaa, mutta Internetissä pelaaminen on mahdollista ympäri vuorokauden.

Telesinan sukulaispelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Americana on lähes samanlainen peli kuin Telesina, mutta vain ilman Vela-korttia. Telesina muistuttaa myös Sököä, mutta eroaa kuudella kortillaan sekä neljän suoran ja värin poistamisella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Telesinan säännöt pokerspelaren. Arkistoitu 10.10.2007. Viitattu 1.9.2007. (ruotsiksi)
  2. Telesinan säännöt Pokerihuone. Viitattu 4.9.2007. (suomeksi)