Viiden kortin avopokeri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viiden kortin avopokeri
Muut nimet Stud Poker
Korttimäärä 52
Pelaajamäärä 2+

Viiden kortin avopokeri (engl. Five-Card Stud Poker) on avopokerin vanhin muoto. Sitä on pelattu Yhdysvaltain sisällissodasta lähtien.[1] Sitä pelataan nykyään vähemmän kuin suosituimpia pokeripelejä kuten texas- ja omaha hold'emia. Pelissä pelaajille jaetaan yksi kierros kerrallaan kaikkiaan viisi korttia, ensin yksi pimeä kortti ja sitten neljä avointa. Suomessa suosittu sökönä tunnettu pokeripeli on muunnelma, jossa on lisäksi neljän kortin väri ja suora, joita tässä pelissä ei tunneta.

Perusversiossa on neljä panostusjakoa. Koska suurin osa korteista jaetaan avoimina, jokainen pelaaja tietää paljon enemmän muiden pelaajien käsistä kuin ostopokerissa, mikä laajentaa mahdollisia strategioita. Koska kortteja ei vaihdeta, pelissä voi maksimissaan olla kymmenen pelaajaa, mutta mikäli kaikki kymmenen pelaajaa pysyvät mukana loppuun saakka, vain kaksi kortti pakasta jää käyttämättä, ja 40 on näkyvillä. Tämä on tietenkin epätodennäköistä, mutta mitä enemmän kortteja on näkyvillä, sitä kauemmin pelaajat saattavat laskea mahdollisuuksia parantaa käsiään, jolloin pelistä voi tulla kömpelöä. Peli toimii parhaiten kun pelaajia on kuudesta kahdeksaan, joskin avopokeri toimii ostopokeria paremmin, jos pelaajia on vähemmän, ja pelissä voi olla paljon toimintaa, vaikka pelaajia olisikin kaksi, kuten elokuva The Cincinnati Kid havainnollistaa.

Alkuvalmistelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuten pokerissa, istumajärjestyksestä, ensimmäisestä jakajasta, mahdollisista erityissäännöistä, panostusrajoista ja aikarajoista tulee sopia. Jakovuoro siirtyy tavalliseen tapaan vasemmalle.

Alkupotti, panostukset ja rajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avopokerissa ei ole yleensä alkupottia, mutta pelaajat voivat sopia sellaisesta. Yleinen tapa rajoittaa panostuksia avopokerissa on asettaa alarajaksi 1 pelimerkki ja vaihtelevat ylärajat, yleensä kaksi pelimerkkiä panostuksissa ja korotuksissa kolmen ensimmäisen panostusjakson aikana ja esimerkiksi viisi pelimerkkiä neljännen panostusjakson aikana. On myös yleinen käytäntö, että viiden pelimerkin yläraja tulee voimaan heti, kun jollakin on avoin pari, eli kuvapuoli ylöspäin olevien korttien sisältämä pari. Tämä voi tapahtua jo toisen panostusjakson aikana. Vaihtoehtoinen tapa on asettaa yhden pelimerkin yläraja ensimmäiselle panostusjaksolle, kahden toisella panostusjaksolle, kolmen kolmannelle panostusjaksolle ja neljän neljännelle panostusjaksolle, jälleen sillä varauksella, että neljän pelimerkin yläraja astuu voimaan kun pari on näkyvillä. Myös pottilimiitit, joissa pelaaja voi panostaa tai korottaa potin koon verran, sopivat avopokeriin.

Sanastoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avoin pari (open pair) Pelaajien näkyvien korttien joukossa oleva pari

Reikäkortti (hole-card) Kullekin pelaajalle kuvapuoli alaspäin jaettu kortti (pimeä kortti)

Villi kortti (wild card) Esimerkiksi Vaihdon yhteydessä parin kanssa jätettävä kortti, villi kortti

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pokeri, Peter Arnold, Gummerrus kirjapaino OY, Jyväskylä, 2006