Käsipokeri

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Ostopokeri)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ostopokerissa kaikille pelaajille jaetaan viisi korttia. Pöytään ei jaeta yhteiskortteja.

Käsipokeri,[1] ostopokeri,[1] vetopokeri[2] tai viiden kortin ostopokeri on peruspokeripeli, jota usein kutsutaan vain ”pokeriksi”.[3]

Käsi- eli ostopokerissa alkupanosten jälkeen pelaajille jaetaan viisi korttia kuvapuoli alaspäin. Korttien katsomisen jälkeen jokainen pelaaja alkaen jakajan vasemmalla puolella olevasta pelaajasta joko luovuttaa, korottaa tai maksaa toisten korotukset. Kierros päättyy, kun jokainen pelaaja joko on maksanut tai luovuttanut. Panostuskierroksen jälkeen jokaisella mukana olevalla pelaajalla on mahdollisuus vaihtaa kädestään nollasta viiteen korttia. Tämän jälkeen seuraa viimeinen panostuskierros, joka yleensä aloitetaan ensimmäisen panostuskierroksen ensimmäisestä panostajasta. Lopuksi kädet paljastetaan ja paras käsi voittaa.[4].

Ostopokerin säännöistä on olemassa lukuisia variantteja. Kasinossa tyypillisesti pelaajan vasemmalla puolella oleva asettaa pienen sokkopanoksen ja tämän vasemmalla puolella istuva ison sokkopanoksen. Kotipeleissä käytetään usein alkupanoksia (ante), jolloin jokainen pelaaja maksaa ennen jakoa alkupanoksen pottiin.

Pelissä voidaan käyttää myös jokeria, jota käytetään rajoitetusti käsien muodostamisessa. Joskus se on ”villi kortti”, jota voidaan käyttää vapaasti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kurki-Suonio, Ilmo (toim.): Korttipelit ja pasianssit, s. 130. 2. painos. Helsinki: Otava, 1982. ISBN 951-1-06804-0.
  2. Saari, Mikko: Vetopokeri Korttipeliopas.fi. Mikko Saari. Viitattu 23.10.2015.
  3. 5 Card Draw-pokerin eli ostopokerin säännöt Pokeri.info.fi. Arkistoitu 15.9.2015. Viitattu 24.10.2015.
  4. Sklansky, David: "Pokerin teoria"