Teknokulttuuri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Teknokulttuuri on neologismi, jonka ovat käsitteenä tehneet tutuksi Constance Penley ja Andrew Ross toimittamassaan samannimisessä esseekokoelmassa.

Teknokulttuurilla viitataan vuorovaikutussuhteisiin tekniikan, median, kulttuurin ja sosiaalisten suhteiden välillä. Käsitettä käytetään usein kuvastamaan nykyisen kulttuurin teknologista tilaa, jossa teknologisilla elementeillä on keskeinen osa kulttuurin toimivuudessa ja ilmiasussa. Teknokulttuurin tutkimuksen piiriin kuuluvat teknologian historian, teknologian, mediakulttuurin ja digitaalisen kulttuurin tutkiminen.

Teknokulttuurin käsite on laajalti käytössä akateemisessa maailmassa. Muun muassa Yhdysvalloissa, Kalifornian Davis-yliopistossa on ollut teknokulttuurin opinto-ohjelma[1] ja Kanadassa, Länsi-Ontarion yliopistossa on koulutusohjelma Media, Information & Technoculture[2]. Suomessa teknokulttuuriin liittyvää opetusta voi saada Turun yliopiston digitaalisen kulttuurin oppiaineessa[3] tai Jyväskylän yliopiston digitaalisen kulttuurin maisteriohjelmassa[4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Technocultural Studies Curriculum University of California, Davis. Viitattu 8.2.2016. (englanniksi)
  2. Media, Information & Technoculture University of Western Ontario. Viitattu 8.2.2016. (englanniksi)
  3. Digitaalinen kulttuuri Turun yliopisto. Arkistoitu 19.3.2016. Viitattu 8.2.2016.
  4. Interactions Master's Degree Programme / Digital Culture Jyväskylän yliopisto. Viitattu 8.2.2016. (englanniksi)