Teemasivu:Maantiede/Artikkelipoiminta/32

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Venäjän vaakuna.
Venäjän vaakuna.

Venäjän federaatio (ven. Российская Федерация, Rossijskaja Federatsija) eli Venäjä Ru-Rossiyskaya_Federatsiya_Rossiya.ogg (Россия) (ohje) (ven. Россия, Rossija) on kahteen maanosaan levittäytyvä valtio, joka käsittää suurimman osan pohjoisesta Euraasiasta.

Venäjän federaatio on vuoden 1993 perustuslain mukaan presidenttivaltainen tasavalta. Venäjän federaatio koostuu 83:sta liittovaltiosubjektista.

17 miljoonan neliökilometrin pinta-alallaan Venäjä on alueeltaan selvästi suurin valtio maailmassa, ja se peittää enemmän kuin kahdeksasosan maapallon maa-alueista; 142 miljoonalla asukkaallaan se on maailman yhdeksänneksi väkirikkain maa. Se käsittää suurimman osan Pohjois-Aasiaa ja 40 prosenttia Euroopasta levittäytyen 11 aikavyöhykkeelle ja sisältäen lukuisia eri kasvillisuus- ja maatyyppejä. Venäjällä on maailman suurimmat mineraali- ja energiavarat, ja sitä pidetään energian supervaltana. Samoin maalla on maailman suurimmat metsävarat ja sen järvissä on noin neljäsosa maailman sulasta makeasta vedestä. Nykyinen Venäjän federaatio perustettiin Neuvostoliiton hajotessa vuonna 1991.