Teemasivu:Maantiede/Artikkelipoiminta/29

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Burundin lippu.
Burundin lippu.

Burundi on pieni valtio Itä-Afrikassa suurten järvien alueella. Se rajautuu pohjoisessa Ruandaan, etelässä ja idässä Tansaniaan ja lännessä Kongon demokraattiseen tasavaltaan. Vaikka Burundilla ei ole yhteyttä merelle, sillä on lounaassa rantaviivaa Tanganjikajärvellä.

Twat, tutsit ja hutut ovat asuneet Burundin alueella siitä lähtien kun valtio muodostui viisi vuosisataa sitten. Tutsit hallitsivat Burundia kuningaskuntana yli kahdensadan vuoden ajan. 1900-luvun alussa Saksa ja Belgia kuitenkin miehittivät alueen, ja Burundista ja Ruandasta tuli Ruanda-Urundi-niminen eurooppalainen siirtomaa. Poliittisia levottomuuksia esiintyi koko alueella tutsien ja hutujen välisten sosiaalisten erojen vuoksi ja ne saivat Burundissa aikaan sisällissodan 1900-luvun puolivälin jälkeen. Nykyään Burundia hallitaan edustuksellisena demokratiana, jossa on presidenttivaltainen järjestelmä. 62 prosenttia burundilaisista on roomalaiskatolisia, 8–10 prosenttia muslimeita ja loput seuraavat alkuperäistä animistista uskontoa tai muita kristittyjä suuntauksia.

Burundi on yksi maailman kymmenestä köyhimmästä valtiosta. Sisällissotien vuoksi Burundin bruttokansantuote on alhainen, väestönkasvu on epävakaata ja resursseja on niukasti. Kobaltti ja kupari ovat Burundissa hyödynnettäviä luonnonvaroja. Maan tärkempiin vientituotteisiin kuuluvat kahvi ja sokeri.