Techniscope

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Techniscope (tunnetaan myös nimellä Cromoscope) oli eräs elokuvissa käytetty laajakuvaformaatti. Formaatin kehitti Technicolor Corporation Italiassa 1960-luvulla tarpeesta kehittää halvempi vaihtoehto anamorfiselle CinemaScope-formaatille.

Techniscope käytti normaalia 35-millistä filmiä, mutta toisin kuin tämän filmikoon muissa formaateissa, Techniscopessa oli neljän perforaation sijasta vain kaksi perforaatiota yhtä kuvaruutua kohden. Tällöin saavutettiin suoraan kuvasuhde 2,35:1 (joskin formaatilla kuvattiin myös kuvasuhteessa 1,85:1), ja filmiä kului puolet vähemmän. Toisin kuin esimerkiksi samaa kuvasuhdetta käyttävässä CinemaScopessa, Techniscopessa ei käytetty anamorfista optiikkaa. Tämän vuoksi Techniscopen käyttö ei aikanaan ollut vain halvempaa, vaan kuvatessa voitiin käyttää myös nopeampaa ja tarkempaa optiikkaa, ja linssivalikoima oli huomattavasti laajempi. Techniscopessa käytettävät objektiivit olivat polttoväliltään muita 35-millisiä formaatteja pienempiä, joten myös syvyysterävyys parani.

Jälkituotannossa Techniscope-kuva yleensä kuitenkin muutettiin optisesti 4-perforoituun anamorfiseen muotoon esityskopioita varten, koska Techniscope-formaatissa olevaa filmiä ei voi projisoida suoraan ilman erikoisprojektoreita. Tämä oli myös Techniscope-elokuvantekijöiden murhe, koska esimerkiksi Techniscopella kuvatun elokuvan leikkaus voitiin suorittaa vain formaatille omistetulla leikkuupöydällä. Myös kameroiden piti olla muunnettuja 2-perforoidulle formaatille, joskin suurimmat kameravalmistajat (mm. Arriflex, Eclair) vastasivat nopeasti Techniscope-kameroiden tarpeeseen.

Techniscopea käytettiin pääasiassa Euroopassa, etenkin Italiassa, missä syntyi myös ensimmäinen pitkä Techniscope-elokuva, Niilin tytär (La donna dei faraoni, 1960). Techniscope oli saatavilla myös Hollywoodissa, mutta lähinnä vain pienibudjettisten elokuvien tekijät ottivat sen käyttöön, vaikka Techniscopen kuvanlaadun tiedettiin pärjäävän CinemaScopelle. Kuitenkin muun muassa George Lucas kuvasi kaksi ensimmäistä pitkää elokuvaansa Techniscope-formaatissa. Italiassa Techniscope esiintyi varsinkin spagettiwesterneissä ja muissa genre-elokuvissa. Euroopassa Techniscope oli niinkin suosittu, että Techniscope-laboratorio ei voinut käsitellä kaikkia Techniscope-filmejä. Tämän vuoksi Technicolor Corporation lisensoi tekniikkansa Cromoscope-nimellä, joka erosi Techniscopesta vain nimestä puolesta.

Techniscopen käyttö väheni hiljalleen 1970-luvulla, koska negatiivikuvan optinen muuntaminen esityskopiomuotoon kävi yhä kalliimmaksi. Lopulta 4-perforoidussa formaatilla kuvaaminen tuli halvemmaksi kuin filmiä säästävällä Techniscopella. Myös anamorfisen laajakuvaoptiikan kehittyminen edesauttoi Techniscopen syrjäyttämistä.

Vaikka Techniscopea ei ole enää missään nimessä yleinen, 2-perforoitua 35-millistä formaattia käytetään yhä jonkin verran: koska nykyään elokuvien leikkaus tapahtuu usein digitaalisesti ja optiseen muunnokseen ei ole tarvetta, formaatilla voidaan säästää rahallisesti. Tällaisessa käytössä 3-perforoitu Super 35 on kuitenkin toistaiseksi yleisempi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]