Tarkenäppäin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tarkenäppäimiä ovat PC-koneen näppäimistöllä yleensä plus-merkin ja Å-kirjaimen oikealla puolella olevat kaksi näppäintä.

Tarkenäppäin eli päällekkäisnäppäin on tietokoneen tai kirjoituskoneen näppäimistöllä oleva merkki, joka on tarkoitettu tarkkeiden tai muiden muutosten lisäämiseen muihin kirjaimiin.

Esimerkiksi painamalla ensin ´-näppäintä ja sitten e-näppäintä syntyy merkki é.

´ + e → é

Tällä tavalla on mahdollista tuottaa myös ä- ja ö-merkit näppäimistöllä, joissa on ¨-näppäin sekä a- ja o-näppäimet, mutta ei ä- ja ö-näppäimiä, kirjoittamalla ensin ¨ ja sitten a tai o.

¨ + a → ä
¨ + o → ö

Kirjoituskoneella tämä toteutetaan niin, että kun tarkenäppäintä painetaan, kirjoituskone lyö merkin paperiin, mutta ei siirrä paperia eteenpäin. Tämä aiheuttaa sen, että seuraava kirjoitettu merkki lyödään edellisen merkin päälle. Tietokoneella tarkenäppäimet toimivat niin, että kun tarkenäppäintä painetaan, tietokone muuttaa näppäimistöasettelua väliaikaisesti. Esimerkiksi ´-näppäintä painettaessa e muuttuu kirjaimeksi é, u muuttuu kirjaimeksi ú, i muuttuu í:ksi ja niin edelleen. Yleensä jos tarkenäppäimen jälkeen painetaan välilyöntiä, tietokone tuottaa tarkkeet ja muut muutokset "erikseen".

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.