Tarhatulppaani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tarhatulppaani
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta:

Putkilokasvit

(Tracheobionta)
Kaari:

Siemenkasvit

(Spermatophyta)
Luokka:

Yksisirkkaiset

(Monocotyledoneae)
Lahko: Liliales
Heimo: Liljakasvit Liliaceae
Suku: Tulppaanit Tulipa
Laji: gesneriana
Kaksiosainen nimi

Tulipa gesneriana
L.

Tarhatulppaanit ovat sipulikasveja, jotka kuuluvat tulppaanien (Tulipa) sukuun. Ne ovat tunnettuja kauniista, suurista ja värikkäistä kukistaan. Tarhatulppaanit ovat monivuotisia kasveja, jotka kukkivat keväällä ja niiden kukat ovat usein terälehdiltään eri sävyisijä, kuten punaisia, keltaisia, valkoisia,oransseja ja pinkkejä[1]. Tarhatulppaanit ovat alun perin peräisin Keski-Aasiasta ja ne ovat levinneet laajalti eri puolille maailmaa. Ne viihtyvät parhaiten aurinkoisilla ja hyvin vettä läpäisevillä paikoilla, mutta ne sietävät myös osittaista varjoa. Tarhatulppaanit ovat yleensä kylmänkestäviä ja ne pärjäävät hyvin viileämmässä ilmastossa[2].

Kasvatus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarhatulppaanien sipulit istutetaan yleensä syksyllä ennen maan pakkasten alkua 10–15 cm syvyyteen minkä jäljeen ne peitetään mullalla.

Vettä läpäisevä ja ravinteikas maaperä on tärkeää tarhatulppaanien menestyksen kannalta. Maaperän tulisi olla kohtalaisen kosteaa, mutta ei märkää. Valoisuuden suhteen mielellään.

Tarhatulpaanit hyötyvät kevyestä lannoituksesta kasvukaudella ja kastelusta kuivina kausina. Lakastuneet kukat kannataa poistaa innostaakseen kasvia kukkimaan lisää.[3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. doradin puutarhasivut: tulppaanit doradi.kapsi.fi. Viitattu 4.3.2024.
  2. Tulipa gesneriana - Tulip www.flowersofindia.net. Viitattu 4.3.2024.
  3. Tarhatulppaani Kekkilä.fi. Viitattu 4.3.2024.
  4. Tarhatulppaani Ice Cream 5 kpl Impecta Fröhandel. Viitattu 4.3.2024.