Tanssiteatteri Hurjaruuth

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tanssiteatteri Hurjaruuth on suomalainen Helsingissä toimiva tanssiteatteri, jonka toiminta keskittyy lastenteatteriin. Teatteri perustettiin vuonna 1981, ja se toimi ensin pelkästään kiertueteatterina. Perustajajäseniin kuuluivat muun muassa Soile Lahdenperä, Tuula Lento, Hannele Niiranen, Arja Pettersson ja Riku Virtanen.

Kiertueteatterina toimiessaan teatteri tuotti vuosittain keskimäärin 150–200 näytöstä, joista suurin osa oli suunnattu aikuisille. Kiertuetoiminta oli tiivistä erityisesti 1980- ja 1990-luvun taitteessa, jolloin ryhmä teki laajoja kiertueita myös ulkomaille. Teatteri esiintyi muun muassa kaduilla ja rautatieasemilla sekä taidemuseoissa, gallerioissa ja kirjastoissa. Yleisöltä saaden palautteen avulla teatteri on pyrkinyt uudistamaan teatteria sekä laajentamaan sen yleisöpohjaa.

Vuonna 1993 teatteri sai omat tilat Helsingin Kaapelitehtaalla. Pian sen jälkeen teatterin toiminta sai myös uuden käänteen, kun ryhmä innostui yhdistämään tanssiteatteriin sirkuksen elementtejä. Teatteri yhdistelee teoksissaan nykytanssia niin kuvataiteeseen, sirkukseen kuin musiikkiin. Suurimpaan osaan tuotannoista on sävelletty musiikki. Teatterilla on noin 10 vakituista työntekijää, jonka lisäksi sen tuotannot työllistävät lukuisan määrän freelancetaiteilijoita. Ryhmän monitaitoiset tanssijat toimivat näyttelijöinä ja tanssijoina sekä lisäksi myös akrobaatteina tiiviissä yhteistyössä esitysten muiden taiteilijoiden, kuten muusikkojen, näyttelijöiden ja sirkustaiteilijoiden kanssa. Vuoden 2010 loppuun mennessä teatteri oli tuottanut jo yli 100 ensi-iltaa.

Hurjaruuthin tavaramerkiksi on noussut ryhmän jokatalvinen sirkusohjelma, joka on ollut yleisömenestys. Sirkusohjelmien esitystilaksi saatiin Kaapelitehtaan korkea Pannuhalli, joka soveltuu hyvin tilaa vaativaan ilma-akrobatiaan. Teatteri onkin vaikuttanut vahvasti sirkustaiteen elpymiseen Suomessa.

Vuonna 2009 teatteri sai Taiteen keskustoimikunnan myöntämän lastenkulttuurin valtionpalkinnon.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Maukola, Riina (toim.) 2006. Rotta vai tarua – Tanssiteatteri Hurjaruuth. ISBN 952-471-717-4