Tansaniannystylehti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tansaniannystylehti
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Malpighiales
Heimo: Tyräkkikasvit Euphorbiaceae
Suku: Nystylehdet Macaranga
Laji: conglomerata
Kaksiosainen nimi

Macaranga conglomerata
Brenan

Katso myös

  Tansaniannystylehti Wikispeciesissä

Tansaniannystylehti (Macaranga conglomerata) on tyräkkikasvien (Euphorbiaceae) heimoon, nystylehtien (Macaranga) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on laakealatvuksinen puu, joka voi kasvaa korkeimmillaan 32 metriä korkeaksi. Rungon halkaisija voi olla suurimmillaan 60 cm ja runko voi olla oksaton yhdeksän metrin korkeuteen asti, vaikkakin tavallisesti oksia kasvaa jo sitä alempana. Tansaniannystylehti on kaksikotinen.

Tansaniannystylehti kasvaa ainavihannissa vuoristometsissä 1400–2000 metrin korkeudella merenpinnasta. Lajia tavataan Itä-Afrikassa Kenian eteläosissa ja Tansanian pohjoisosissa. Sen levinneisyysalue on varsin pieni ja laji on luokiteltu uhanalaiseksi.

Tansaniannystylehteä kaadetaan luonnosta puutavaran lähteeksi ja sen puuaineksesta tehdään muun muassa veitsien kahvoja ja soittimia. Lisäksi puuainesta käytetään polttopuuna. Joskus tansaniannystylehteä myös istutetaan varjopuuksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Macaranga conglomerata IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]