Tammisuon rata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tammisuon rata oli Viipurin maalaiskunnassa Tammisuon kylässä sijainnut kapearaiteinen rautatie. Rata yhdisti Tammisuon tiilitehtaan Saarelan kartanoon ja Suomenvedenpohjan perukassa Papulassa Tusculum-nimisellä huvila-alueella sijainneelle lastauslaiturille sekä myös saven- ja hiekanottopaikoille. Radalla kuljetettiin savea ja hiekkaa tiilitehtaan tarpeisiin sekä Tammisuon sahan tuottamaa puutavaraa Tusculumin lastauspaikalle. Lastauspaikalta puutavara kuljetettiin edelleen Uuraan satamaan hinaaja Jukolan vetämissä proomuissa. Tammisuon kapearaiteinen rata alitti tunnelissa leveäraiteisen Karjalan radan. Radalla oli myös käytössä yksi henkilövaunu.

Tammisuon tiilitehtaan perusti kauppaneuvos Juho Hallenberg (1860–1926) joka vuonna 1898 osti 1 188 hehtaarin suuruisen Saarelan kartanon johon Tammisuon alue kuului. Tammisuon kautta kulki myös 1892 valmistunut leveäraiteinen Karjalan rata Viipurista Sortavalaan ja edelleen Joensuuhun. Hallenberg perusti Tammisuolle tiilitehtaan lisäksi myös sahan, myllyn, höyläämön, puusepäntehtaan ja konepajan, Tehtailla oli enimmillään noin 1 000 työntekijää. Tammisuon tiilitehdas oli aikanaan Itä-Suomen suurin 6–7 miljoonan tiilen vuosituotannolla. Tammisuon alue liitettiin Viipurin kaupunkiin 1933.

Tammisuon tehtaat jäivät 1940 talvisodan jälkeen luovutetulle alueelle ja suuri osa alueen rakennuksista tuhoutui sodassa. Jatkosodan aikana saatiin tiilitehdas vielä toimimaan parin vuoden ajaksi 1942–1944. Nykyisin tiilitehtaasta on jäljellä vain savupiippu ja hävinneen kapearaiteisen radan linja erottuu vielä maastossa.

Lehtiartikkeleita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tammisuon rata, Resiina 3–4/1974

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]