Talutusnuora

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Koira talutushihnassa.

Talutusnuora tai talutushihna tai talutin[1] on koiran tai muun kotieläimen taluttamiseen tarkoitettu väline. Perinteisesti talutusnuora on ollut naru, ketju tai hihna, joka kiinnitetään eläimen kaulapantaan tai valjaisiin ja jonka lenkistä taluttaja pitää kiinni.

Myös juuri kävelemään oppineita lapsia saatetaan kodin ulkopuolella pitää valjaissa ja talutushihnassa karkaamisen estämiseksi. Menetelmä jakaa mielipiteitä, koska sitä voidaan pitää lasta alentavana.[2]

Suomessa vuonna 2003 voimaan tulleen järjestyslain mukaan koirat on taajamassa pidettävä aina kytkettynä, siis ulkona kuljettaessa taluttimessa. Metsästyslain mukaan koiraa ei saa maaseudullakaan pitää irrallaan ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa. Lisäksi koira on aina pidettävä kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä taluttimeen maaliskuun 1. päivästä elokuun 19. päivään, syynä luonnoneläinten pesimärauhan turvaaminen.[3]

Kelatalutin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kelatalutin toimii jousella, joka pitää narun sopivan kireällä. Hihnan/narun ollessa irti koiran kaulapannasta narukela imee narun taluttajan kädessä olevaan koteloon, jossa myös jousi ja kela sijaitsevat. Kelatalutin on Flexi-nimisen saksalaisyrityksen perustajan Manfred Bogdahnin 1970-luvulla tekemä keksintö[4]. Flexi-yhtiöstä on tullut alan markkinajohtaja maailmassa[5].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hakusana 'talutin' kielitoimistonsanakirja.fi. Viitattu 16.12.2019.
  2. Päivi Ala-Risku: Lasten valjaiden käyttöä ei pitäisi kauhistella, sanoo psykologi – ”Joidenkin pienten lasten kanssa aikuinen ei vaan pärjää” Helsingin Sanomat. 14.6.2017. Viitattu 17.12.2019. (vaatii digitilauksen)
  3. Tutustu koiriin liittyvään lainsäädäntöön Kennelliitto. Viitattu 16.12.2019.
  4. Flexi koiratarvikkeita.com. Arkistoitu 14.7.2014. Viitattu 9.6.2014. (suomeksi)
  5. Originator and Innovator (Manfred Bogdahnin haastattelu) Pet Business (USA). 1.7.2015. Viitattu 17.12.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.