Taleggio (juusto)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Taleggio-juuston neljännes

Taleggio on italialainen lehmän täysmaidosta valmistettu runsasrasvainen juusto. Juusto on saanut nimensä Lombardiassa Italian Alpeilla sijaitsevan Taleggion laakson mukaan.

Taleggio painaa 1,7-2,2 kg. Se on neliön muotoinen ja litteähkö. Rakenne on tiivis ja tasainen. Sisus pehmenee kypsyessään. Ohut, pehmeä kuori saa puna-oranssin värinsä pinnalla kasvavien mikrobien ansiosta. Juuston pinnalla on usein myös harmaanvihreää homekasvustoa. Oikein kypsyneessä juustossa home on levittäytynyt epätasaisesti, juustomuotissa olleiden kuvioiden mukaisesti.

Taleggiossa on rasvaa vähintään 48 % kuiva-aineesta (noin 25 % kokonaispainosta).

Taleggio-juusto mainitaan 1200-luvulta peräisin olevissa teksteissä, mutta alueella on valmistettu juustoa jo paljon varhaisemmassa vaiheessa.

Taleggiolla on ollut EU:n suojattu alkuperänimitys (SAN) vuodesta 1996 lähtien. Kasvaneen kysynnän vuoksi juustoa valmistetaan nykyisin myös Taleggion laakson ulkopuolella. Lain mukaan Taleggio-nimeä saa käyttää juustosta, joka on valmistettu seuraavissa maakunnissa: Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Lecco, Lodi, Milano, Pavia, Novara ja Treviso. Myös maidon on oltava peräisin näiltä alueilta.

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.