Taisho 96

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Taisho 96
Machine gun Type 96 1.jpg
Tyyppi Pikakivääri
Valmistaja Useita valmistajia
Valmistusmaa Japani
Valmistusvuodet 19361945
Tekniset tiedot
Kaliiperi(t) 6,5x50mm Arisaka
Aseen pituus 1 070 mm
Piipun pituus 550 mm
Paino (tyhjänä) 9,17 kg
Kapasiteetti 30 patruunaa
Ammuksen lähtönopeus 735 m/s
Tulinopeus (laukausta/min) 550 laukausta minuutissa.

Taisho 96 (jap. 九六式軽機関銃) on vuonna 1936 valmistukseen otettu japanilainen pikakivääri, joka oli Japanin keisarillisen armeijan käytössä toisessa maailmansodassa.[1]

Taisho 96:n erikoisuuksia ovat aseen toimintamekanismin vaatiman patruunan öljyämissysteemin sisältävä lipas. Aseen piippu oli helposti vaihdettavissa, mikä paransi jatkuvan tulitoiminnan mahdollisuutta. Ase oli varusteltu kantokahvalla ja hyvin tunnusomaisella kiväärinperä-pistoolikahva yhdistelmällä. Aseeseen voitiin kiinnittää myös pistin. Syynä tälle varusteelle oli Japanin armeijan tapa nopeaan jalkaväkirynnäkköön, jolloin aseisiin kiinnitettiin pistimet. Myös tulitukimiesten odotettiin rynnäköivän, vaikka aseensa painosta johtuen pk-mies ei edes kyennyt kunnolla juoksemaan, vaan oli pystyyn noustuaan ihanteellinen maali vihollissotilaille.

Taisho 99[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taisho 99 oli kevyesti uudistettu malli Taisho 36 -pikakivääristä, jonka valmistus aloitettiin vuonna 1937. Tulinopeutta oli nostettu 850 laukaukseen minuutissa ja pituus kasvoi 1,181 metriin. Sen pysäytysvoimaa lisäsivät 7,7 mm kaaliperin (7,7x58 Arisaka) patruunat. Aseessa oli myös uusi säädettävä sulkuväli, ja uuden patruunan kanssa ne tekivät patruunoiden voitelemisen tarpeettomaksi. Japanilaiset jättivät suuria määriä näitä pikakivääreitä Kiinaan ja Kiinan kansantasavalta otti monet näistä talteen ja muunsi ne käyttämään venäläistä 7,62x54R-patruunaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.