Taikapiiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo taikuuden menetelmästä. Taikapiiri on myös pelitutkimuksen käsite ja Suomen Taikapiiri ry:stä käytetty lyhenne.
John William Waterhousen maalaus Taikapiiri (1886)

Taikapiiri on maahan tai maahan levitettävälle pergamentille piirretty ympyrä, jolla maagikko suojaa itsensä pahoilta hengiltä. Perinne on tunnettu vähintään 5000 vuoden ajalta.[1] Taikapiiri piirrettiin suojeltavan ihmisen tai kohteen ympärille teräaseella, puukepillä tai liidulla.

Suomessa taikapiirillä suojattiin esimerkiksi aviopari häiden yhteydessä. Samalla saatettiin lukea loitsu, jonka mukaan piiri on rautatarha, joka juurtuu maaemään ja nousee taivaiseen. Varsinkin taikapiirin toivottiin torjuvan kateita.

Noidankehä saatettiin tehdä jokseenkin samaan tapaan, mutta siinä missä taikapiiri koettiin myönteiseksi ja suojelusta antavaksi, noidankehät liittyivät lähinnä pelättyihin ja paheksuttuihin taikuuksiin, ja niillä saatettiin vahingoittaa ja hallita niihin joutuneita.

Vielä edelleen sanojen ”taikapiiri” ja ”noidankehä” eläessä lähinnä vertauskuvina on taikapiiri myönteinen vertaus, noidankehä taas kielteinen.

  1. Kelly, Susan V. & Doyle, Robert A. (toim.): Maaginen eläin, s. 21. Suomentanut Sappinen, Jorma-Veikko. Lademann, 1993. ISBN 951-630-016-2.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.