TV8

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

TV8 on ruotsalainen Viaplay Groupin omistama kaupallinen televisiokanava. TV8:n sisarkanavia on muun muassa TV3, TV6, TV10, V-Elokuva, V-Sarja ja V-Urheilu. Kanavan lähetykset alkoivat 15. lokakuuta 1997. Se keskittyy ajankohtaisiin tapahtumiin, dokumentteihin ja draamaan. Kanava rahoitetaan tilaustuloilla, mainoksilla ja sponsoroinnilla. Pääomasijoitusyhtiö Ratos perusti kanavan vuonna 1997, ja se myytiin MTG:lle vuonna 1999. Joitakin vuosia TV8 oli osa-aikainen kanava Skandinavian History Channelin kanssa illalla ja Bloomberg Televisionin kanssa yöllä ja päivällä; TV8:n omia ohjelmia lähetettiin vain muutaman tunnin ajan myöhään illalla. Amerikan Irakin-hyökkäyksen aikana vuonna 2003 Bloomberg korvattiin Fox News Channelilla . Fox News jatkoi lopulta, mutta joulukuussa Bloomberg palasi joihinkin keskeisiin kolikkopeleihin päiväsaikaan.

Marraskuussa 2004 MTG avasi oman historiallisen kanavansa Viasat Historyn Pohjoismaissa. Samaan aikaan History Channelin ohjelmat katosivat TV8:sta. Sen tilalle tuli TV8:n omat ohjelmat. Fox News -lähetykset lopetettiin syyskuussa 2006. Nykyään TV8 näyttää sen sijaan englanninkielisiä lähetyksiä saksalaiselta uutiskanavalta Deutsche Welle päivällä ja yöllä.

TV8 on profiloitu kaupalliseksi kanavaksi, jolla on omat laadukkaat ohjelmat muun muassa talous- ja ulkomaanuutisista. TV8 näyttää myös useita keskusteluohjelmia sisäpolitiikasta. Dokumenttielokuvia, enimmäkseen Iso-Britanniasta, on myös parhaassa aikataulussa, sekä korkealaatuista draamaa Isosta-Britanniasta ja Ranskasta.

TV8:lla on tähän mennessä vähän katsojia. Syyskuussa 2007 kanava lanseerattiin Ruotsin hallitsevan kaapelijakelijan Com Hemin analogisessa pakettiin . Tämä tarkoittaa, että potentiaalisten katsojien määrä on kasvanut huomattavasti. MTG on myös alkanut mainostaa kanavaa enemmän.

TV8 on saatavilla myös maanpäällisten digitaalisten lähetysten kautta Ruotsissa (tilauspohjaisen Boxerin kautta) sekä Viasatin ja Canal Digitalin satelliittialustoilla.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TV8 aloitti lähetyksensä 15.10.1997, kanavan omistaja oli silloin sijoitusyhtiö Ratos . Kun TV8 aloitti, heillä oli kunnianhimoisia suunnitelmia talousuutisten ohella.

MTG osti kanavan Ratosilta 30. elokuuta 1999. Aluksi kanava sijoitettiin Viasat Broadcastingin alle , mutta siirrettiin myöhemmin MTG Publishingille , jotta konsernin aikakaus- ja sanomalehtien kanssa saataisiin lisää synergiaetuja. Vuonna 2000 Finansnyttin päivittäiset lähetykset alkoivat joka tunti yhteistyössä Finanstidningenin kanssa , minkä seurauksena TV8 siirrettiin Publishingin alle. Myös MTG:n kuukausilehti Modern Times osallistui Modern Times - modern keskusteluohjelmaan .

Vuonna 2002 kustannustoiminta lopetettiin ja TV8 palautettiin Viasatille. Finansnyttin lähetyksiä vähennettiin vain iltalähetyksiin. Tuona aikana TV8:n ohjelmatarjonta koostui vain noin kahden tunnin lähetyksistä myöhään illalla ja Finansnyttista hieman aikaisemmin illalla. Suurimman osan illan lähetysajasta käytti History Channelin skandinaavinen versio , kun taas UK Bloomberg Television lähetti päivällä ja yöllä.

Ennen Irakin sotaa Bloomberg Televisionin päivittäiset lähetykset korvattiin Fox News Channelilla . Irakin sodan aikana Al-Jazeera lähetettiin myöhään illalla, mutta nämä lähetykset loppuivat myöhemmin. Fox News -lähetykset eivät kuitenkaan niin tehneet. Valitut Bloombergin lähetykset palasivat joulukuussa 2003.

TV8:a lähetettiin Ruotsin antenniverkossa vuosina 1999–2001, jolloin MTG päätti vetäytyä. 26. huhtikuuta 2004 TV8 palasi, mutta tällä kertaa he lähettivät koodaamattomana. Historiakanavaa ei näytetty salaamattomana, vaan se korvattiin useammilla Fox News -lähetyksillä maanpäällisessä verkossa. Lähetykset salattiin elokuussa. Marraskuussa 2004 MTG lanseerasi historiallisen Viasat History -kanavansa Pohjoismaissa amerikkalaisen alkuperäisen History Channelin mallin mukaisesti . Tämän seurauksena Historia-kanavan lähetykset poistettiin TV8:sta. Sen sijaan TV8 alkoi lähettää dokumentteja ja itse tuotettuja ohjelmia siellä, missä History Channel oli aiemmin lähettänyt. (History Channel palasi Ruotsiin erillisenä kanavana vuonna 2007.)

Ennen vuotta 2005 tarjontaan tehtiin muutoksia. Yhteistyössä Ax:son Johnson Foundationin kanssa tuotetut ohjelmat – Engelsbergssamtalen ja Global Axess – lopetettiin. Vuonna 2005 toimittaja Susanna Popova aloitti Media 8 -ohjelman ja vuosina 2006 ja 2007 hän johti Åsiktsmaskinen-ohjelmaa. Tammikuussa 2006 esiteltiin lisää uusia ohjelmia, kuten ulkomainen päivälehti Världen i foks ja keskustelushow Studio Virtanen . Kanavan perustaja ja O som i Ortmark -ohjelmaa johtanut Åke Ortmark jätti TV8:n kevätkauden 2006 jälkeen.

Vuosina 2006 ja 2007 panostettiin useisiin keskusteluohjelmiin, joita johtivat tunnetut profiilit, kuten Gudrun Schyman , Bert Karlsson ja Peter Wolodarski . TV8 aloitti myös yhteistyön useiden aikakauslehtien ja sanomalehtien kanssa erilaisten aikakauslehtiohjelmien tuottamiseksi.

Fox Newsin lähetykset loppuivat syyskuussa 2006. Siellä missä Fox News lähetettiin aiemmin, TV8 alkoi sen sijaan toistaa iltaohjelmia saksalaisen Deutsche Wellen kanavan kanssa . Vuoden 2007 alussa Lars Adaktusson alkaa johtaa Adaktusson -lehteään TV8:ssa.

1. syyskuuta 2007 kanavan potentiaalinen kattavuus kasvoi merkittävästi kun kanava liittyi osaksi hallitsevan kaapelitelevisioyhtiön Com Hemin analogista perustarjontaa. Ennen tätä kanava vaihtoi logoaan ja grafiikkaa.

Kanavan katseluajassa oli pitkään marginaalinen osuus, mikä selittyy jossain määrin sillä, että kanavalla oli vaikeuksia päästä laajempaan jakeluun. Vuosina 2003, 2004 ja 2005 keskimääräinen ruotsalainen katsoi TV8:aa keskimäärin 0,2 minuuttia päivässä. Tämän jälkeen TV8:n katsojamäärä on kuitenkin kasvanut. Vuonna 2006 TV8:lle käytettiin 0,5 minuuttia päivässä ja tammi-elokuussa 2007 1,1 minuuttia päivässä. Lähde: MMS

Marraskuussa 2008 ilmoitettiin, että kanavalle tehdään mittavia muutoksia. Sen järjestäminen sovittiin yhdessä TV3:n, TV6:n ja ZTV:n kanssa. Samaan aikaan aikatauluun tehtiin muutoksia, mm. monet pienemmät itsetuotetut ohjelmat kuten SvD Kultur ja Studio Virtanen suljettiin. Päivittäinen ulkomainen aikakauslehti Världen i fokus ilmestyi nyt kerran viikossa. Sen sijaan kanava panostaisi enemmän jäljellä oleviin ohjelmiin, kuten Adaktusson ja Teknikens värld , ja näyttäisi enemmän ostettuja ohjelmia ja TV3:n ja TV6:n ohjelmien uusintoja. Myös kaksi uutta yritystä mainittiin: Kulhon ja seinän välissä Edward Blomin ja Amelia Adamon kanssa

Aluksi ajankohtaisten asioiden "lohko" säilytettiin uuden panostuksen rinnalla sarjoihin, elokuviin ja lifestyle-ohjelmiin. Fokusmaailma suljettiin vuonna 2009 ja vuonna 2010 kanava alkoi vetäytyä kokonaan yhteisöohjelmiin tehdystä investoinnista. Lars Adaktusson päätti tässä yhteydessä jättää kanavan. Syyskuussa 2011 esiteltiin uusi logo ja uudet grafiikat ( Dallas Sthlm:n kehittämät ), jotka profiloisivat TV8:n "saatavilla olevaksi, hieman ylelliseksi ja tyylikkääksi "kahvipöytäkanavaksi".

Syksyllä 2015 TV8 keskittyi osittain rikosohjelmiin, minkä huomasi muun muassa Efterlystin siirtymisestä kanavalle.