TRIPS

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

TRIPS (engl. Agreement on Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights) on immateriaalioikeuksia koskeva maailman kauppajärjestön (WTO) kansainvälinen sopimus.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TRIPSin laati WTOn edeltäjä GATT vuonna 1994, ja se on nykyisin yksi WTOn toiminnan keskeisimmistä ja myös eniten kritiikkiä herättävistä sopimuksista. Sopimuksen taustalla olivat teollisuusmaat, erityisesti Euroopan unioni, Yhdysvallat ja Japani, jotka myös omistavat suurimman osan maailman immateriaalioikeuksista, kuten patenteista. Kaikkien WTOn jäseniksi haluavien on ratifioitava TRIPS-sopimus.

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TRIPSissä luokitellaan omistusoikeudet kaiken edelle, myös ihmisoikeuksien, mitä kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt, kuten Attac ja kolmannen maailman kansalaisjärjestöt ovat arvostelleet laajasti.

TRIPSiin kuuluu myös mahdollisuus paitsi teollisuustuotteiden, myös organismien, elintärkeiden lääkkeiden ja ihmiskudosten patentointiin ja yksinoikeuteen.

Kehitysmaat ovat pitäneet TRIPS:iin liittyviä immateriaalioikeuksien rekisteröinti- ja valvontajärjestelmiä liian kalliina[1].

Kehitysmaiden kannalta sopimus on ongelmallinen, sillä useimmat patentit ovat länsimaiden ja kansainvälisten yritysten hallussa, ja toisaalta sopimus vaikeuttaa kaikenlaisen uuden teknologian omaehtoista käyttöönottoa kehitysmaissa.[1]

TRIPSiä on myös arvosteltu siitä, että se estää tavaroiden ja ideoiden vapaata liikkumista, joka on vastoin WTOn ydinperiaatetta ja toimintaideaa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Juhani Koponen, Jari Lanki ja Anna Kervinen: ”WTOn toimivalta ja pyrkimykset”, Kehitysmaatutkimus, johdatus perusteisiin, s. 142. Helsinki: Gummerrus, 2007. ISBN 978-952-495-004-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]