TJS Opintokeskus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
TJS Opintokeskus
Perustettu 1979
Toimiala kulttuuri- ja opintotoiminta
Kotipaikka Helsinki
Aiheesta muualla
verkkosivu

TJS Opintokeskus on Toimihenkilöjärjestöjen Sivistysliitto ry:n ylläpitämä vapaan sivistystyön oppilaitos. Toimihenkilöjärjestöjen Sivistysliiton jäseniä ovat palkansaajakeskusjärjestöt Akava ja STTK.

TJS Opintokeskus tuottaa palkansaajakeskusjärjestö Akavalle ja STTK:lle sekä niiden ammattiliitoille ja ammattiliittoihin kuuluville alayhdistyksille koulutuksia. Koulutusten kohderyhmiä ovat yhdistysten hallitusten luottamustoimiset ja aktiivitoimijat, henkilöstön edustajat, kuten luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut, sekä ammattiliittojen työntekijät ja jäsenet.[1] Koulutusten tehtävä on edistää toimijuutta työelämässä.

TJS Opintokeskus jakaa valtion taloudellista tukea akavalaisten ja STTK:laisten järjestöjen koulutuksiin. Tätä tukea kutsutaan TJS-tueksi.[2]

TJS Opintokeskus myös tuottaa ja julkaisee omalla tai hankerahalla toimihenkilöliikkeen historiaan liittyviä artikkeleita ja tutkimuksia.

Perustamisajankohta ja hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toimihenkilöjärjestöjen Sivistysliitto (TJS) ry:n perustamiskokous pidettiin Finlandia-talolla 12.12.1978. Perustamiskirjan allekirjoittivat edustajat kolmesta toimihenkilökeskusjärjestöstä. Järjestöt olivat Toimihenkilö- ja Virkamiesjärjestöjen Keskusliitto TVK ry, Suomen Teknillisten Toimihenkilöjärjestöjen Keskusliitto STTK ry ja Akava ry. Sivistysliitto puolestaan sai valtioneuvostolta luvan oman opintokeskuksen perustamiseen 18.10.1979. TJS Opintokeskus aloitti toimintansa vuoden 1980 alusta.

Toimihenkilöjärjestöjen Sivistysliiton hallitus sekä samalla TJS Opintokeskuksen johtokunta koostuu akavalaisten ja STTK:laisten liittojen edustajista. Puheenjohtajia on kaksi, I puheenjohtaja ja II puheenjohtaja. I ja II puheenjohtaja vaihtuvat vuorovuosittain Akavan ja STTK:n välillä. Kolmas perustajajärjestö TVK meni konkurssiin vuonna 1992.

Toimihenkilöliikkeen tutkimukseen ja historiatietoon liittyviä julkaisuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ilkka Levä: Toimihenkilöt neuvottelupöydässä – Järjestöt työmarkkinoiden taitekohdissa 1945–2015. Julkaisuvuosi 2021. Julkaisija Gaudeamus.[3] Julkaisu on vertaisarvioitu. Tutkimusta koordinoi TJS Opintokeskuksen kokoama ohjausryhmä. Tutkimusta rahoittivat Akavan ja STTK:n alkupanostuksen jälkeen Työsuojelurahasto, Suomen Kulttuurirahasto, Koneen säätiö sekä Palkansaajasäätiö. Lähteet:
  • Toimihenkilöliikkeen naiskuvat 1954–2014. Julkaisuvuosi 2018.
  • Tasa-arvotyön toimintatavat ja rakenteet toimihenkilöliikkeessä. Julkaisuvuosi 2016.
  • Toimihenkilöt liikkeessä II – Yhteydet politiikkaan, lakot ja jäsenmäärien kasvu. Artikkelikokoelma. Teos on 5.11.2008 järjestetyn historiaseminaarin julkaisu. Historiaseminaarin järjestivät yhteistyössä Toimihenkilöjärjestöjen Sivistysliitto TJS sekä Toimihenkilöarkisto.
  • Toimihenkilöt liikkeessä – Järjestöhistorian juuret ja tulevaisuus. Artikkelikokoelma. Toimihenkilöjärjestöjen Sivistysliiton TJS:n ja Toimihenkilöarkiston yhdessä 20.10.2003 järjestämän historiaseminaarin seminaarijulkaisu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Koulutukset tjs-opintokeskus.fi. Viitattu 20.1.2024.
  2. TJS Tuki TJS Opintokeskus. Viitattu 20.1.2024.
  3. Toimihenkilöt neuvottelupöydässä Gaudeamus. Viitattu 20.1.2024.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]