Tōru Ukawa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ukawa vuonna 2003 Japanin GP:ssä.

Tōru Ukawa (jap. 宇川 徹, Ukawa Tōru, s. 18. toukokuuta 1973) on uransa lopettanut ratamoottoripyöräilijä. Hän ajoi koko uransa Hondalla ja sijoittui parhaimmillaan 250-kuutioisissa toiseksi kaudella 1999. Ukawa sijoittui myös kolmanneksi MotoGP:ssä kaudella 2002.

Kilpaura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

250cc[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ukawa aloitti kilpailemisen villillä kortilla 250-kuutioisissa kaudella 1994 Hondalla, kun hän ajoi Japanin kilpailussa kolmanneksi, häviten kisan voittajalle Tadayuki Okadalle 0.314 sekuntia. Ukawa oli myös mukana kaudella 1995 yhden kilpailun verran jälleen Japanissa, jossa hän tällä kertaa joutui keskeyttämään.

Kaudella 1996 Ukawa sai koko kauden kestävän sopimuksen ja ajoi Hondalla MM-pisteissä viidenneksi. Hän ajoi parhaimmillaan kolmanneksi Imolassa ja kuudesti neljänneksi.

Ukawa paransi saldoaan kaudella 1997, vaikka sijoittui toistamiseen viidenneksi MM-pisteissä[1], hän keräsi 31 pistettä enemmän viime kauteen nähden. Ukawa ajoi myös viidesti palkintokorokkeelle ollen parhaimmillaan toinen Japanin ja Indonesian kilpailuissa.

Kaudella 1998 Ukawa sijoittui MM-pisteissä neljänneksi[2], vaikka hän ajoi kauden aikana vain kahdesti palkintokorokkeelle oltuaan toinen Malesian ja Madridin kilpailuissa. Hän jäi kummallakin kerralla toiseksi kilpailun voittajalle Tetsuya Haradalle.

Kausi 1999 oli Ukawan kannalta lähestulkoon täydellinen kausi, kun hän sijoittui lopulta MM-pisteissä toiseksi hävittyään mestaruuden voittaneelle Valentino Rossille 48 pisteen erolla.[3] Ukawa voitti kauden aikana kaksi kilpailua; Ranskassa hän jätti taakseen toiseksi tulleen Shinya Nakanon 0.279 sekunnin erolla ja Valenciassa Franco Battainin 5.125 sekunnin erolla. Ukawa ajoi yksitoista kertaa palkintokorokkeelle kauden 16:sta kilpailusta. Hän ajoi myös kauden aikana kuudesti peräkkäin palkintokorokkeelle, jonka aikana Ukawa ajoi kilpailun nopeimman kierrosajan Japanissa. Hän saavutti kauden ainoan paalupaikan Kataloniassa, jossa Ukawa sijoittui lopulta toiseksi heti kilpailun voittaneen Valentino Rossin jälkeen.

Ukawa sijoittui kaudella 2000 MM-pisteissä neljänneksi ollen toiseksi paras Hondakuljettaja Daijiro Katon jälkeen, joka sijoittui kolmanneksi 20 pisteen erolla.[4] Ukawa voitti edellisen kauden tapaan kaksi kilpailua jälleen Ranskassa ja nyt Hollannissa. Hän ajoi yhdeksän kertaa palkintokorokkeelle, joista paras putki oli kolme kertaa peräkkäin oltuaan Japanissa toinen, Espanjassa kolmas ja Ranskassa ensimmäinen. Ukawa onnistui ajamaan myös yhden paalupaikan kauden toisessa kilpailussa Malesiassa, mutta joutui keskeyttämään kilpailun.

500cc[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ukawa siirtyi ensimmäistä kertaa ratamoottoripyöräilyn pääluokkaan 500-kuutioisiin kaudella 2001. Hän siirtyi Repsol Hondalle Àlex Crivillén tallikaveriksi, joka oli voittanut edellisellä kaudella maailmanmestaruuden. Kaksikko ei kuitenkaan menestynyt yhtä hyvin, kuin samalla tehdaspyörällä ajaneet West Honda Ponsin kuljettajat Alex Barros ja Loris Capirossi. Crivillé sijoittui MM-sarjassa kahdeksanneksi, kun Ukawa jäi kymmenenneksi. Hän keskeytti kauden aikana viidesti, jotka johtuivat uloajosta. Parhaimmillaan Ukawa ajoi kolmanneksi kauden toisessa kilpailussa Etelä-Afrikassa, joka jäi myös hänen kauden ainoaksi palkintokorokesijoitukseksi. Ukawa ajoi myös yhden paalupaikan kauden päätöskilpailussa Rio de Janeirossa, mutta joutui keskeyttämään kilpailun.

MotoGP[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Repsol Honda (2002)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ukawa jatkoi Repsol Hondalla siirryttyään talliin kaudella 2001. Sääntömuutosten myötä pääsarjan pyörät muutettiin kaksitahtisista 500-kuutioisista nelitahtisiin 990-kuutioisiin. Nyt Ukawa sai tallikaverikseen viime vuoden maailmanmestarin Valentino Rossin. Rossi vei maailmanmestaruuden selkeällä piste-erolla ennen toiseksi tulleeseen Max Biaggiin, kun Ukawa sijoittui kolmanneksi häviten kuuden pisteen erolla Biaggiin. Ukawa keskeytti kauden avauskilpailun, mutta ajoi voittoon Etelä-Afrikan kilpailussa lähdettyään kilpailuun kolmannesta ruudusta. Hän voitti toiseksi tulleen tallikaverinsa Rossin 0.932 sekunnin erolla. Voitto jäi myös Ukawan kauden ainoaksi, mutta hän ajoi palkintokorokkeelle vielä kahdeksan kertaa kilpailun jälkeen. Ukawa onnistui ajamaan viidesti peräkkäin palkintokorokkeelle. Hänelle kirjattiin myös kauden aikana kaksi nopeinta kierrosta Etelä-Afrikassa ja Italiassa.

Camel Honda (2003)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ukawa siirtyi tehdastallista Sito Ponsin Camel Hondalle, jossa hän ajoi Max Biaggin tallikaverina. Ukawa ajoi MM-pisteissä kahdeksanneksi, kun tallikaveri Biaggi sijoittui kolmanneksi. Ukawa ajoi parhaimmillaan neljänneksi Espanjan kilpailussa ja myöhemmin kahdesti viidenneksi Portugalissa ja Australiassa. Ukawa päätti uransa kauden 2003 päätyttyä ja siirtyi Hondan tehdastallin testikuljettajaksi.[5]

Hän ajoi vielä uransa päätyttyä kolme kilpailua. Kaudella 2004 Ukawa ajoi HRC tallin nimellä Japanin kilpailussa, jonka hän joutui keskeyttämään. Kaudella 2005 Ukawa oli mukana kahdessa kilpailussa ensin Kiinassa Moriwaki Racing tallissa, jolla hän sijoittui viidenneksitoista. Myöhemmin Japanissa Ukawa ajoi Sito Pons tallin Camel Hondalla, mutta keskeytti kilpailun.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 250cc World Standing 1997 motogp.com Viitattu 22.7.2017 (englanniksi)
  2. 250cc World Standing 1998 (Arkistoitu – Internet Archive) motogp.com Viitattu 22.7.2017 (englanniksi)
  3. 250cc World Standing 1999 (Arkistoitu – Internet Archive) motogp.com Viitattu 22.7.2017 (englanniksi)
  4. 250cc World Standing 2000 motogp.com Viitattu 22.7.2017 (englanniksi)
  5. Ukawa: I'm retiring crash.net Viitattu 21.7.2017 (englanniksi)