Tărtărian savitaulut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eräs Tartarian savitauluista

Tărtărian savitauluilla tarkoitetaan Tărtăriasta Romaniasta löydettyjä kolmea savitaulua, joissa olevat kuviot saattavat olla jopa 5500-luvulta eaa.[1], eli mahdollisesti maailman vanhimpia tunnettuja kirjoituksia. Iänmääritys on kuitenkin kiistanalainen. Taulut löysi Clujin museon arkeologi Nicolae Vlassa Turdan läheltä. Arkeologi Zsófia Torma oli löytänyt alueelta jo vuonna 1875 muutamia sirpaleita, joissa oli tunnistamattomia merkkejä.

Löytöalueella kukoisti kyseisellä aikakaudella suhteellisen kehittynyt Vincan kulttuuri. Savitauluissa on eläinten kuvia ja kuvakirjoitusta. Ulkoisesti merkit muistuttavat huomattavasti Mesopotamian Sumerin Uruk-kauden varhaista kirjoitusta.lähde?

Savitaulujen aitoudesta on kiisteltylähde?. Mikäli savitaulut ovat aitoja, niiden merkit voivat olla myös muuta kuin kirjoitusta, esimerkiksi satunnaisesti piirrettyjä kuvia.kenen mukaan? Joidenkin mukaan Vincan savitauluissa oli käytetty ennen indoeurooppalaisia vallinnutta "vanhan Euroopan kirjoitusta", niin sanottua Vinča-Tordos-kirjoitusta (Vincan aakkoset, Vincan kirjoitus).kenen mukaan?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Carl J Becker: A Modern Theory Of Language Evolution, p. 346. (iUniverse, 2004)
Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.