Töyhtöparatiisimonarkki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Töyhtöparatiisimonarkki
Naaras
Naaras
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Monarkit Monarchidae
Suku: Töyhtöparatiisimonarkit Trochocercus
Laji: cyanomelas
Kaksiosainen nimi

Trochocercus cyanomelas
(Vieillot, 1818)

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Töyhtöparatiisimonarkki Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Töyhtöparatiisimonarkki Commonsissa

Töyhtöparatiisimonarkki (Trochocercus cyanomelas) on laajalla alueella Afrikassa Saharan autiomaan eteläpuolella tavattava monarkkeihin kuuluva varpuslintu.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kooltaan töyhtöparatiisimonarkki on noin 13–14 cm. Koiraan pää ja päälaella oleva töyhtö ovat väriltään sinimustat. Rinta on musta muodostaen kontrastin valkoiselle vatsalle. Siivet ovat tummat ja niissä on valkoinen sippijuova. Töyhtöparatiisimonarkin pyrstö on harmaa. Naaraat ovat vaaleampia, päästään ja selästään tumman harmaita. Vatsa on naaraillakin valkoinen.[2] Töyhtöparatiisimonarkki muistuttaa ulkonäöltään mustatöyhtömonarkkia (Elminia albonotata), mutta eroaa siitä valkoisten siipijuovien ja valkoisemman vatsansa perusteella[3].

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Töyhtöparatiisimonarkin elinympäristöä ovat itäisen ja eteläisen Afrikan rannikkojen pensaikkokerrokset, rannikkometsät ja vuoristometsät lähellä puroja. Laji elää yleensä yksin tai pareittain.[3]

Pesiminen ja ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laji muodostaa pareja, jotka kestävät kunnes toinen linnuista kuolee. Töyhtöparatiisimonarkki rakentaa pesän puuhun tai pensaaseen. Naaras munii pesään kahdesta kolmeen valkoista munaa.[4]

Töyhtöparatiisimonarkin ravinto koostuu hyönteisistä, joita se pyydystää ilmasta.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Trochocercus cyanomelas IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 28.1.2014. (englanniksi)
  2. Ian Davidson: Southern African birds, s. 238. Struik, 2006. ISBN 9781770072442. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 29.7.2009). (englanniksi)
  3. a b Kenneth Newman: Newman's birds of Southern Africa, s. 388. Struik, 2002. ISBN 978-1-86872-735-3. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 29.7.2009). (englanniksi)
  4. a b Blue-mantled Crested-Flycatcher ( Trochocercus cyanomelas, family: Monarchidae) Kruger ationalpark. Viitattu 29.7.2009. (englanniksi)
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.