Tássos Papadópoulos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tássos Papadópoulos (vas.) ja rabbi Arie Zeev Raskin.

Efstáthios ”Tássos” Nikoláou Papadópoulos (kreik. Ευστάθιος ”Τάσσος” Νικολάου Παπαδόπουλος, 7. tammikuuta 1934 Nikosia12. joulukuuta 2008) oli kyproslainen poliitikko, joka toimi Kyproksen tasavallan presidenttinä vuosina 2003–2008.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Papadópoulos opiskeli lakia Lontoossa. 1950-luvulla hän toimi PEKAssa, joka oli turkkilaiset saarelta ajamaan pyrkineen Kyproksen taistelun kansallisen järjestön (EOKA) poliittinen siipi. Hän otti osaa Lontoon konferenssiin 1959 ja äänesti Lontoon ja Zürichin sopimuksia vastaan. Hän oli myös yksi neljästä kreikkalaisesta edustajasta perustuslaillisessa komissiossa, joka laati Kyproksen tasavallan perustuslain.

Kun Kypros itsenäistyi 1959, Papadópoulos oli kaksitoista vuotta ensimmäisen hallituksen sisäministerinä, valtiovarainministerinä, työvoima- ja sosiaaliministerinä, terveysministerinä, maatalouden ja luonnonvarojen ministerinä.

Parlamenttivaaleissa 1970 Papadópoulos valittiin edustajainhuoneeseen Eniaío-puolueen ('Yhtenäisyys') jäsenenä ja 1976 sitoutumattomana. Hän toimi 1976 puoli vuotta parlamentin puhemiehenä. Turkin armeijan miehitettyä saaren pohjoisosan 1974 hän oli Gláfkos Klirídisin avustajana neuvotteluissa kreikkalaisten puolella ja toimi myöhemmin ryhmän johdossa huhtikuusta 1976 lähtien.

Papadópoulos valittiin vuosina 1991, 1996 ja 2001 edustajainhuoneeseen DIKO-puolueesta (Dimokratikó Kómma). Vuonna 2000 hänestä tuli puolueen johtaja ilman vastaehdokkaita sen perustajan Spýros Kyprianoún luopuessa tehtävästä.

Papadópoulos edusti Kyprosta monissa kansainvälisissä yhteyksissä, kuten ILOssa, YK:ssa ja Euroopan neuvostossa.

Papadópoulos kampanjoi helmikuun 2003 presidentinvaalissa vaatien muutosta ja julisti olevansa valmis työskentelemään saaren tilanteen ratkaisemiseksi. Häntä tukivat myös sosialistinen Akel ja sosiaalidemokraattinen Kisos. Hän voitti istuvan presidentin Klirídisin saatuaan 51,51 prosenttia äänistä jo ensimmäisellä kierroksella ja astui virkaan 28. helmikuuta 2003.

Vaikka Papadópoulos virkaan astuessaan julisti haluavansa viedä Euroopan unioniin yhtenäisen Kyproksen, kuitenkin ennen Kyproksen yhdistämisäänestystä Kofi Annanin suunnitelman mukaan 2004 hän kampanjoi kreikkalaisia hylkäämään sopimuksen. Hänen vaikutustaan pidetään yhtenä syynä suunnitelman hylkäämiseen kreikkalaispuolella. Hän on myöhemminkin ilmaissut vastustavansa YK:n suunnitelmaa saaren uudelleenyhdistämiseksi.[1] Papadópoulos pyrki toiselle presidenttikaudelle helmikuun 2008 vaaleissa, mutta jäi jo ensimmäisellä kierroksella niukasti kolmanneksi entiselle ulkoministerille Ioánnis Kasoulídikselle ja parlamentin puhemiehelle Dimítris Christófiakselle, [2] joka myös valittiin toisen kierroksen äänestyksessä Papadópouloksen seuraajaksi [3].

Tassos Papadópoulos oli naimisissa Foteiní Papadopoúloun (o.s. Michailídi) kanssa ja heillä on neljä lasta.

Papadópoulos kuoli keuhkosyöpään Nikosiassa 12. joulukuuta 2008.[4] Hänen ruumiinsa varastettiin haudastaan joulukuussa 2009.[5] Ruumis löytyi hautausmaalta Nikosiasta maaliskuussa 2010.[6] Epäiltynä ruumiinryöstöstä on kaksi veljestä, jotka palkkasivat intialaisen miehen varastamaan ruumiin, joka haudattiin välittömästi toiselle hautausmaalle, tarkoituksena kiristää rahaa Papadópouloksen perheeltä.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]