Székelymaa

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Szekélymaa [seːkɛjmɑː] (unk. Székelyföld, rom. Ținutul Secuiesc t. Secuime, saks. Szeklerland, lat. Terra Siculorum) on historiallinen ja etninen alue Romaniassa. Székelymaassa asuu pääasiassa romanialaisia ja unkarilaisia. Sen kulttuurillinen keskus ja suurin asutuskeskus on Târgu Mureșin kaupunki.

Székelymaan lippu
Székelymaan vaakuna
Historiallinen Székelymaa nykypäivän Romanian kartalla
Székelymaan historiallinen lippu

Szekélymaa on saanut nimensä székely-nimisestä kansanheimosta, unkarilaisten alaryhmästä. Székely-unkarilaisia asuu jonkin verran muuallakin, kuten Serbian Vojvodinassa, mutta tärkein ja tunnetuin székely-keskittymä sijaitsee Itä-Karpaattien laaksoissa ja vuorimailla.

Alun perin Székelymaa-nimeä käytettiin Transilvanian autonomisista székely-alueista. Autonomisilla székely-alueilla oli oma hallinnollinen järjestelmänsä, joka säilyi keskiajalta 1870-luvulle.

Transilvanian ja eräitten muitten silloisen Unkarin alueitten mukana Székelymaasta tuli osa Romaniaa vuonna 1920.

Osa Székelymaasta nautti autonomiaa Romanian osana, nimellä Unkarilaisten autonominen alue (rom. Regiunea Autonomă Maghiară), 8. syyskuuta 1952 – 16. helmikuuta 1968. Nykypäivänä Székelymaassa toimii Székelymaan itsehallintoa ajava liike.selvennä

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Székely Land