Synkkä metsä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Synkkä metsä
黑暗森林
Alkuperäisteos
Kirjailija Liu Cixin
Kieli kiina
Genre tieteiskirja
Julkaistu 2008
Suomennos
Suomentaja Rauno Sainio
Kustantaja Aula & Co
Julkaistu 06.08.2019
Sivumäärä 693
ISBN 9789527269893
Sarja: Muistoja planeetta Maasta
Edeltävä Kolmen kappaleen probleema
Seuraava Kuolema on ikuinen
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Synkkä metsä (kiinankielinen alkuteos: 黑暗森林) on Liu Cixin vuonna 2008 kirjoittama tieteiskirja. Se on jatko-osa Kolmen kappaleen probleemalle ja toinen osa Muistoja planeetta Maasta –trilogiaa. Kirjan suomenkielinen versio ilmestyi vuonna 2019[1], ja sen on suomentanut Rauno Sainio.

Muistoja planeetta Maasta –trilogiasta on tullut kansainvälinen ilmiö[2], ja kirjoja on käännetty 26 kielelle. Kirjasarjan ensimmäinen osa, Kolmen kappaleen probleema, julkaistiin suomeksi vuonna 2018. Kirjasarjan päätösosa, Kuolema on ikuinen, julkaistiin vuonna 2020.

Kirjasarjasta on tulossa Netflixin teettämä tv-sarja, joka julkaistaan vuoden 2023[3] aikana.

Ihmiskunta valmistautuu 400 vuoden päästä saapuvaa Trisolariksen laivastoa varten. Sofonit, Trisolarilaisten lähettämät subatomiset tietokoneet, ovat jo ihmiskunnan keskuudessa pilaamassa ihmisten yrityksiä edistää fysiikan perustutkimusta[1] ja paljastamassa kaikki ihmisten suunnitelmat. Mikään ei jää Sofoneilta piiloon ja ainoastaan ihmisten ajatukset tuntuvat olevan Sofoneiden vaikutuspiirin ulottumattomissa.

Ihmiset eivät kuitenkaan lannistu ilman taistelua. Yhdistyneet Kansakunnat päättää perustaa Planetaarisen puolustusneuvoston valmistelemaan puolustussuunnitelmia Trisolariksen lähettämää laivuetta varten. Planetaarinen puolustusneuvosto ryhtyy laajentamaan ihmiskunnan puolustuksia ja käynnistää normaalilla tavalla etenevän sotavarustelun rinnalle Seinänkohtaaja-hankkeen Sofoneita vastaan. Seinänkohtaajien on tarkoitus laatia suunnitelma Trisolariksen laivastoa varten ja olla kertomatta sitä kenellekään, jotta suunnitelmat pysyisivät salassa Sofoneilta. Seinänkohtaajiksi valitaan 4 poikkeuksellista ihmistä, jotka saavat lähes rajoittamattoman vallan käyttää ihmiskunnan resursseja toteuttaakseen omat salaiset suunnitelmansa Trilosariksen laivaston pysäyttämiseksi.

Seinänkohtaajat ovat ansioituneita yksilöitä tieteen ja politiikan piireistä, mutta yksi heistä vaikuttaa muihin verrattuna varsin mitättömältä. Luo Ji on kiinalainen tähtitieteilijä ja sosiologian professori. Hän on ainoa ihminen, jota Trisolaris pelkää.

 • Luo Ji - Neljäs seinänkohtaaja ja kirjan päähenkilö. Luo Ji on kiinalainen tähtitieteilijä ja sosiologian professori. Hän ei ole yhtä kuuluisa tai menestynyt kuin muut seinänkohtaajat, mutta Trisolarilaiset pitävät häntä kaikista seinänkohtaajista vaarallisimpana.
 • Ye Wenjie – Kiinalainen fyysikko ja tähtitieteilijä. Edellisen kirjan päähenkilö.
 • Zhang Beihai – Kiinalainen upseeri.
 • Shi Qiang – Kiinalainen poliisi. Tunnetaan nimellä Iso Shi. Edellisen kirjan sivuhenkilö.
 • Bill Hines – Seinänkohtaaja. Englantilainen neurotieteilijä ja Euroopan unionin entinen presidentti (kirjassa mainittu virka).
 • Frederick Tyler – Seinänkohtaaja. Entinen Yhdysvaltojen puolustusministeri.
 • Manuel Rey Diaz – Seinänkohtaaja. Entinen Venezuelan presidentti.
 • Say - Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri ja Seinänkohtaaja-hankkeen käynnistäjä.

Synkkä metsä on kovaa tieteiskirjallisuutta[4]. Kirjassa käsitellään kirjasarjan ensimmäisen osan tavoin esimerkiksi fysiikkaa, vielä toteuttamattomia tieteellisiä konsepteja ja teorioita, kuten esimerkiksi avaruushissiä[5]. Kirjan vallitseva teema on yksi mahdollisista vastauksista Fermin paradoksiin[6]. Kirja pohtii myös ihmiskunnan paikkaa universumissa ja oikeutta saada olla olemassa.

 1. a b Synkkä metsä Suomalainen.com. Viitattu 12.5.2023.
 2. Synkkä metsä (Muistoja planeetta Maasta #2) :: Cixin Liu www.risingshadow.fi. Viitattu 12.5.2023.
 3. Kasey Moore: 'The Three-Body Problem' Netflix Series: Everything We Know So Far What's on Netflix. 6.10.2022. Viitattu 12.5.2023. (englanniksi)
 4. Kun avaruuden sivilisaatio soittaa, älä vastaa yle.fi. Viitattu 12.5.2023.
 5. Cixin Liu: The Worst of All Possible Universes and the Best of All Possible Earths: Three Body and Chinese Science Fiction Tor.com. 7.5.2014. Viitattu 12.5.2023. (englanniksi)
 6. The Fermi Paradox - Higgs Centre for Theoretical Physics The Higgs Centre for Theoretical Physics. Viitattu 12.5.2023. (englanniksi)