Svante Kurikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Elias Svante Kurikka (11. helmikuuta 1894 Kuortane21. elokuuta 1984 Alavus)[1] oli suomalainen yrittäjä, yritysjohtaja ja kauppaneuvos.

Kurikka perusti Alavuden Puunjalostustehdas Oy:n yhdessä Vihtori Peltosen ja Esa Harjun kanssa Alavuden Rantatöysään kesäkuun 9. päivänä 1917. Nykyään se on Mattiovi Oy:n Alavuden tehdas, joka valmistaa sisäovia. Kurikka toimi yhtiön toimitusjohtajana yhtäjaksoisesti yli 60 vuotta 11. helmikuuta 1979 saakka. Lisäksi hän oli omistajana, hallituksen puheenjohtajana sekä toimitusjohtajana lukuisissa muissakin teollisuus- ja liikelaitoksissa. Näitä olivat muun muassa Suolahden Puu Oy, Vuokalan Saha Oy Savonranta, Kouran Höyrysaha Oy, Viitasaaren Saha Oy, Helsingin Puu Oy, Koskenkorvan Tiilitehdas Oy, Vaasan Laiva Oy Helsinki, Kurikan Laiva Oy Vaasa, Koskelan Puutavara Oy ja Oy Vaasa Wood Ab. KOP:n Alavuden konttorin valvojana hän toimi 35 vuotta. Hän toimi myös Etelä-Pohjanmaan Urheilijain Tukijat ry:ssä (EPUT), jonka perustajajäseniin hän kuului.

Ollessaan liikematkoilla Karjalassa Svante Kurikka tutustui Kurkijoelta kotoisin olleeseen Maiju Kauppiin, jonka kanssa avioitui 1922. Avioliitosta syntyi kolme tytärtä: Kirsti, Eeva ja Arja. Lisäksi perheeseen kuului Svanten veljentytär Leena.

Kurikka sai kauppaneuvoksen arvon vuonna 1962 ja vuonna 1976 Valtakunnallisen Yrittäjäpalkinnon. Hän oli Suomen ensimmäinen kunniapuuseppä. Suomen kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahaston nimikkorahastona toimii Svante Kurikan rahasto. Rahasto tukee Etelä-Pohjanmaan tieteellistä tutkimusta sekä Alavuden nuorison korkeakouluopintoja.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wester, Holger: Kauppaneuvos Svante Kurikka (1894–1984). Suomen talouselämän vaikuttajat -verkkojulkaisu (maksullinen). 5.9.2011. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]