Suva

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo kaupungista. Suva on myös lyhenne, joka tarkoittaa sukupuolivaikutusten arviointia.
Suva
Suva mereltä käsin
Suva mereltä käsin
Suvan sijainti
Suvan sijainti
Valtio Fidži
Osa Central Division
Väkiluku (2007) 86 178
 – Metropolialue 172 399

Suva on Fidžin pääkaupunki. Sen asukasluku esikaupunkeineen oli 172 399 vuonna 2007.lähde? Varsinaisen kaupungin väkiluvuksi saatiin vuoden 2007 väestönlaskennassa 86 178, ja vuoden 2010 arviossa 85 754.[1] Kaupunki sijaitsee Viti Levun saaren kaakkoisrannalla. Kaupunki on suurin asutuskeskus eteläisellä Tyynellämerellä Uuden-Seelannin ja Australian kaupunkeja lukuun ottamatta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Seru Epenisa Cakobau oli luovuttanut saaren briteille, nämä siirsivät pääkaupungin Levukasta Suvaan vuonna 1877, koska Levuka todettiin liian syrjäiseksi. Suva sai kaupungin aseman ensimmäisenä Fidžissä vuonna 1952.[2] Kaupunki kasvoi, kun lähistön kyliä liitettiin siihen.

Maamerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maan korkein rakennus Reserve Bank of Fiji Building sijaitsee Suvassa, kuten myös Etelä-Tyynenmeren yliopisto (USP).[3] Vanhimpia rakennuksia on Suvan kaupunginkirjasto, joka rakennettiin vuonna 1909.

Suvassa on 78 puistoa. Suvan kaupat ovat keskittyneet Cumming Streetin varrelle. Alueen rakennukset ovat pääosin peräisin 1900-luvun alusta, mutta uusiakin on rakennettu.

Nausori International Airport sijaitsee Suvassa, mutta se on kooltaan pieni ja tarkoitettu ennen muuta lähialueen lennoille. Matka keskustasta kestää puolisen tuntia.[4] Lentoja lähtee lähinnä Tuvaluun ja Tongaan. Kentälle voivat laskeutua vain pienet suihkukoneet. Nykyisin kansainväliset lennot laskeutuvat saaren toiselle puolelle Nadiin (Nadi International Airport (NAN)), mutta Suvan kentän laajentamista kansainvälisen liikenteen vaatimiin mittoihin on harkittu.[5]

Suvan satama on merkittävä Eteläisen Tyynenmeren ja muiden maanosien välillä kulkevan tavaraliikenteen keskus. Sitä on uudistettu vuosikymmenten varrella, esimerkiksi Ro-ro-alusten käyttöön sopivaksi 1970-luvulla. Konttivarastoon mahtuu nykyisin 80 tuhatta TEUta rahtitavaraa konteissa.[2]

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suvan suurimmat väestöryhmät ovat fidžiläiset ja intialais-fidžiläiset. Kaupungissa asuu myös kiinalaisia, eurooppalaisia sekä eurooppalaisten ja fidžiläisten jälkeläisiä. Puhutuin kieli on englanti, mutta vähemmistökielilläkin on paljon puhujia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Tyynenmeren alueeseen tai Australiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.